Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos antik tiyatrosu, Anadolu’da Romalılar tarafından yapılmış türünün en büyüklerinden ve bugün Roma tiyatro mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biri.

(C: Hafizul Hafiz/Unsplash)

MS 160-180 yılları arasında Marcus Aurelius’un hükümdarlığı sırasında inşa edilen tiyatronun batı girişi duvarındaki yazıtta, mimarın Theodorus oğlu Zenon olduğunu ve A.Curtius Crispinus Arruntianus ve A. Curtius Crispinus adlı iki zengin kardeşin armağanı olduğu yazılı.

Yaklaşık 100 metre genişliğinde ve 22 metre yüksekliğinde bir cepheye sahip. 13. yüzyılda tiyatronun Selçuklu sarayı olarak kullanılması onu eşsiz bir durum haline getiriyor. Sıra dışı kullanımına göre şaşırtıcı korunma seviyesi sayesinde, tiyatro farklı tarihi katmanlara ışık tutuyor. Pencere çerçevelerinde tespit edilebilen devşirme malzeme Akhamenid izlerini ortaya çıkarabilirken, çinilerin kullanımı (bazıları Antalya Müzesi’nde sergileniyor) ve sahne binasında Selçuklu tasarımlarının varlığı, anıta daha da tarihi bir derinlik kazandırıyor.

(C: ugur uğur/Pexels)

Aspendos, Büyük İskender’e hileli yollarla direniş göstermeye çalışsa da sonunda teslim olup, şehirde yetiştirilen ünlü atlar ve altın karşılığındaki vergi borcunu kabul etmişti. İskender’in ölümünden sonra Ptolemaios egemenliğine giren şehrin, en parlak dönemi, ünlü tiyatro ve su yollarının inşa edildiği Roma İmparatorluk dönemiydi.

You must be logged in to post a comment Login