Tunç Çağı Kız Çocuğu, Yüzlerce Aşık Kemiğiyle Birlikte Gömülmüş

Kazakistan’daki arkeologlar, Tunç Çağı’na ait çeşitli mezar hediyeleriyle çevrili kız çocuğuna ait bir tümülüsü ortaya çıkardı.

Tümülüste, hayvan kemiği parçalarıyla çevrelenmiş ergen bir kızın iskelet kalıntıları bulundu. C: Kazakh Ministry of Science and Higher Education

Kazakistan’da ortaya çıkarılan Tunç Çağı’na ait bir kız çocuğunun tümülüsünde tören amacıyla kullanılmış olabilecek düzinelerce hayvan kemiği ve bronz bir disk üzerine oyulmuş bir kurbağa da dahil olmak üzere çok sayıda mezar eşyası bulunuyor.

Araştırmacılar, 2017 yılından bu yana ülkenin doğu kesimindeki Aynabulaq köyünde bulunan bu bölgede çalışıyor. O zamandan beri arkeologlar, yeni buldukları bu mezar da dahil olmak üzere Tunç Çağı’na tarihlenen 100’den fazla tümülüs keşfettiler.

Araştırmacılar kızın kimliği hakkında çok az şey bilmesine rağmen, cenazesindeki eserlerin zenginliği, Orta Asya’da MÖ 3.200 ile MÖ 1.000 yılları arasında süren Tunç Çağı’nda kendi topluluğu içindeki rolüne dair ipuçları ortaya koyuyor.

(İlgili: Kazakistan’da 4.000 Yıllık Basamaklı Piramit Bulundu)

Kazıyı yöneten arkeolog Rinat Zhumatayev, kadının sol tarafına doğru eğilerek gömüldüğünü söylüyor. Kızın her iki kulağında da küçük tel küpeler ve boynunda boncuklar vardı.

İskeletin radyokarbon analizi, kızın öldüğünde 12 ila 15 yaşları arasında olduğunu ortaya çıkardı. Arkeologlar ayrıca onun 180 aşık kemiğinin (muhtemelen koyun veya sığırdan) yanı sıra ineklerden alınan üç kürek kemiği, birkaç metal kulp (kılıçların dipçikleri), bir ayna ve bronz bir kaseyle birlikte gömüldüğünü keşfettiler.

Ancak arkeologların dikkatini çeken başka bir mezar eşyası vardı: ortasında kurbağaya benzeyen bir tasvir olan bronz disk. Kazakistan’da ilk defa böyle bir bulgu keşfediliyor.

Arkeologlara göre kurbağayı tasvir eden ilginç görünümlü bronz nesne, doğurganlığın veya hamileliğin sembolü olabilir. C: Kazakh Ministry of Science and Higher Education

Zhumatayev, “Kurbağa imgesi, antik çağlardan beri birçok halk arasında farklı anlamlar taşımıştı. Doğum yapan kadın imajı ve su kültüyle ilişkilendiriliyor ancak gerçek anlamını belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.” diyor.

Tümülüse gömülen çok sayıda hayvan kemiği parçası da araştırmacıların ilgisini çekti. Arkeologlar, Avrasya bozkırlarında genellikle çocuk ve ergen mezarlarında hayvan kalıntıları içeren başka mezarlar görmüş olsalar da, bu bireyle birlikte gömülen kemiklerin çokluğu şaşırtıcıydı.

Bazı bilim insanları aşık kemiklerinin gömülmesinin bir “kült uygulamasının” parçası olduğunu ve kemiklerin meditasyon sırasında kullanıldığını düşünüyor. Ancak Zhumatayev, diğer araştırmacıların kemikleri, bir dünyadan diğerine başarılı bir geçiş dileği olarak hizmet eden refah ve iyi şansın sembolleri olarak gördüklerini söylüyor.

Bu mezara ek olarak arkeologlar, bu alanın kuzeyindeki Abai bölgesinde altıgen tabanlı bir piramidin “çığır açıcı” bir keşfini yaptılar.

Zhumatayev, tüm bu bulguların “Tunç Çağı’nın erken aşamalarının incelenmesi için önemli bir tarihi ve kültürel öneme sahip olduğunu” söylüyor.


Live Science. 6 Eylül 2023.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login