Norveç’teki arkeologlar, buzulların içinde yaklaşık 4.000 yıllık olduğu anlaşılan bir ok sapı keşfettiler.
Keşif, Norveç’te 2.000 km’nin biraz üzerinde bulunan Lauvhøe Dağı’nın yamacında yapıldı. Arkeologlar bölgeyi en son 2017 yılında araştırdıklarında Demir ve Orta Çağ’dan kalma oklar bulmuştu. Ancak Secrets of the Ice’ın eş direktörü Lars Holger Pilø’ya göre bu ok sapı, bölgedeki buzun son yıllarda erimesinden sonra ortaya çıktı.
Pilø, keşfin daha önceki buluntulardan 2.000 yıldan daha öncesine dayandığını ve bunun da bölgeye çok daha fazla “zaman derinliği” kattığını söylüyor. Araştırmacılar, eserin yaşını şekline göre belirleyebildi ancak saha sezonu bittiğinde karbon tarihlemesi için ahşaptan bir örnek alınacak.
(İlgili: Norveç’te Eriyen Buzullar, 1.700 Yıllık Silahları Ortaya Çıkardı)
Buluntu, büyük olasılıkla eski avcıların binlerce yıl önce yaz aylarında sinek bulutlarından kaçınmak için kar ve buz üzerinde yol alan ren geyiklerini takip ettiğinin kanıtını oluşturuyor.
Pilø, “Bazen bir ok hedefini ıskaladığında karın derinliklerine gömülüp kayboluyordu. Avcı için üzücü ama arkeoloji için çok sevindirici!” diyor.
Pilø, ok sapının bulunduğu alanın, yıllar içinde 4.000’den fazla arkeolojik buluntunun korunduğu Norveç’teki 66 buz alanından biri olduğunu söylüyor.
Pilø sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Lauvhøe’de bulduğumuz okla ilgili heyecan verici bir haberimiz var. Her iki ucu kırık olduğundan tarihlemesi zordu ve Demir Çağı’na ait olabileceğini düşündük. Eh, yanılmışız!”
Arkeologlar, başlangıçta Demir Çağı’na ait oldukları düşündükleri okun, buzul tabakasını kaldırdıktan sonra çok daha eski olduğunu belirledi.
“Ok ucunun muhtemelen basınçla yongalanmış bir taş olması, okun muhtemelen yaklaşık 4.000 yaşında olduğu anlamına geliyor.”
NPR. 6 Eylül 2023.
You must be logged in to post a comment Login