Altın emayeler içine yerleştirilmiş mavi lapis lazuli ve parlak akikten yapılmış lotus çiçekleriyle süslenmiş bu benzersiz altın yüzük çifti, Yeni Krallık dönemine, yaklaşık MÖ 1400-1200 aralığına tarihleniyor. Günümüzde Walters Sanat Müzesi’nde sergileniyor.
Yüzüklerin birinde, koyu ve açık mavi camdan yaprakları olan karşılıklı lotus çiçeklerinin kesildiği ve altın emayelere yerleştirildiği lentoid bir çerçeve bulunuyor. Diğer yüzükte ise iki nilüfer çiçeğini çerçeveleyen altın yaprakların çıktığı bir kasnak bulunuyor.
Nilüfer olarak da bilinen ve yenilenmeyi simgeleyen lotus çiçekleri, antik Mısır’ın en yaygın bitkilerinden ve sembollerinden biriydi ve oldukça popüler bir motifti.
Mavi veya beyaz olan çiçeği (Nymphaea coerulea ve alba), geceleri kapanır ve sabah yeniden açılır ve ortasında sarı yaprakları yayılan merkezi sarı bir daire ortaya çıkar. Antik Mısırlılara göre bu olay, yaradılışın şafağında güneşin doğuşunu yansıtıyordu ve çiçek, günlük yeniden doğuş ve gençleşmenin simgesi olarak onurlandırılıyordu.
Bu yüzük modelleri ve kakmalar gibi nilüfer tasvirleri genellikle bu sembolizmi içeriyor, ancak bitki aynı zamanda ağrı kesici olarak tıbbi özellikleri nedeniyle de değerliydi.
You must be logged in to post a comment Login