Gazze’de Büyük Bir Roma Dönemi Mezarlığı Bulundu

Gazze’de sürdürülen örneğine az rastlanır kazılarda ayrıca üzüm ve yunus tasvirleriyle süslenmiş iki kurşun lahit de bulundu.

Bir arkeolog, yunusların tasvir edildiği ikinci kurşun lahit üzerinde çalışıyor.

Arkeologlar, Gazze’deki Roma döneminden kalma bir mezarlıkta iki nadir kurşun lahit ve en az 125 mezar ortaya çıkardılar.

Gazze’nin eski eserler bakanlığı genel müdürü Jamal Abu Reida, buluntuların “benzeri görülmemiş” olduğunu söylüyor.

İnşaat ekipleri, geçen yıl Mısır tarafından finanse edilen bir konut projesinde çalışırken oldukça geniş bir arkeolojik alanı keşfetti.

(İlgili: Gazzeli Çiftçi, 4.500 Yıllık Kenan Tanrıçası Heykeli Buldu)

Mezarlar oldukça iyi korunmuştu: Romalı aristokratlar, muhtemelen çoğu hala iskelet kalıntıları içeren mezarlara gömüldü. Bazılarının ağzında, yeraltı dünyasına güvenli bir yolculuk yapmaya yardımcı olduğu düşünülen sikkeler vardı.

Bir Fransız insani yardım grubu olan Premiere Urgence Internationale’nin (PUI) Filistin’deki misyon başkanı Anthony Dutemple, “Hiçbir şeyin yağmalanmadığı, bozulmamış bir Roma mezarlığı bulmak çok nadir bir durum.” diyor.

Üzüm, yaprak ve asma kabartmalarıyla süslenmiş alanda keşfedilen ilk kurşun lahit.

Geniş alanda çalışan araştırmacılar, bu yılın başlarında üzüm ve asma kabartmalarıyla süslenmiş ilk kurşun lahiti buldular. Yunus kabartmalarının olduğu ikinci bir kurşun lahitin keşfi de geçen ay duyruldu.

Mezarlık, MÖ 800 ile MS 1100 yılları arasında Persler, Yunanlar, Romalılar ve erken dönem İslam kültürleri de dahil olmak üzere bir dizi eski kültür tarafından iskan edilmiş olan antik Akdeniz liman kenti Anthedon’a iki kilometreden daha az bir mesafedeydi.

Kazı, Gazze İslam Üniversitesi ve Filistin Üniversitesi’nden yeni mezun olan yaklaşık 30 kişiyi istihdam etti. Proje, genç araştırmacılara Filistin kültürel mirasıyla ilişki kurma ve arkeolojik araç ve teknolojilere erişimin zor olduğu Gazze’de kazı deneyimi kazanma şansı sunmayı amaçlıyor.

Araştırmacılar, “Filistin’de, İsrail işgalinden derinden etkilenen bir toplumda, kültür ve miras, umudu canlı tutmada hayati unsurlar.” diyor.

Haziran ayında uzmanlar, ilk kurşun lahdi Gazze’deki Qasr al-Basha müzesine taşıdı ve burada müze koleksiyonunun en önemli parçalarından biri olacak.

Ekip şimdi mezarlarda bulunan kalıntıları temizlemek ve kil kapları restore getirmek için çalışıyor ve sahadaki incelemeler birkaç ay daha devam edecek.

Arkeolog Fadel Al-A’utul, mezarlığın sonunda keşfedilen eserleri sergilemek için kendi müzesiyle bir turizm merkezi haline gelmesini umuyor. “Tarihin silinip gitmemesi için bu arkeolojik alanı korumak için fonlara ihtiyacımız var.”


Smithsonian Magazine. 2 Ağustos 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login