Hem Etrüskler hem de Romalılar için bir ibadet yeri olan yerde geçtiğimiz yıl bulunan eşsiz bronz heykeller sergiye çıkıyor.
Toskana’daki küçük bir kasabada eski bir kaplıca ağının kalıntılarında bulunmadan önce binlerce yıldır çamur ve kaynar suya gömülmüş bronz heykeller Roma’da sergileniyor.
Çoğunlukla tanrılara adanan 24 bronz heykel, İtalya’da türünün en büyük keşfi olarak nitelendirildi. Geçen yıl hem Etrüskler hem de Romalılar için bir ibadet yeri olan eski San Casciano dei Bagni su kaynaklarında ortaya çıkarılan heykeller, Etrüsk uygarlığından Roma İmparatorluğu’na geçiş hakkında önemli bilgiler veriyor.
(İlgili: İtalya’daki Kaplıcalarda Sıradışı 24 Bronz Heykel Bulundu)
Uzmanların bölgede yaşayan varlıklı aileler tarafından yaptırıldığına inandıkları heykeller arasında, koluna yılan sarılı uyuyan sağlık tanrıçası Hygeia ve güneş ve ışık tanrısı Apollon’a adanmış bir heykel yer alıyor.
Bu heykeller, bir zamanlar MS 1. yüzyılda gerçekleştiğine inanılan ruhani bir törenle suya bırakılmadan önce oval biçimli hamamların kenarlarını süslüyordu.
Palazzo Quirinale’deki Gli Dei Ritornano (Tanrıların Dönüşü) başlıklı sergi, önce 23 Haziran’dan 25 Temmuz’a kadar devam edecek ve daha sonra 2 Eylül’den 29 Ekim 2023’e kadar ziyaret edilebilecek.
Kalıntılar sonunda Siena yakınlarındaki bir tepe kasabası olan San Casciano dei Bagni’de geliştirilmekte olan bir müzede sergilenecek.
MÖ 2. yüzyılda Etrüskler tarafından inşa edildiğine inanılan antik su kaynaklarındaki keşifler, bir dizi adak ile birlikte 6.000 sikke içeriyordu. O dönemlerde ziyaretçilerin sağlıklarına kavuşmak ya da sağlıklarını korumak için hamamlara bozuk para attıkları belirtiliyor.
Bunların arasında para tutan bir el, bir penis, bir çift göğüs ve hamile kalma ya da genel şans getirmesi umuduyla tanrılara ve kutsal suya sunulan kundağa sarılı bir çocuğu tasvir eden küçük figürinler yer alıyor.
Kutsal alan, Augustus dahil imparatorların uğrak yeri olan Roma döneminde daha zengin hale getirildi ve MS 5. yüzyıla kadar aktif kaldı, ardından Hıristiyanlık döneminde kapatıldı, ancak yıkılmadı.
Havuzlar ağır taş sütunlarla kapatılırken, ilahi heykeller kalsiyum ve magnezyum da dahil olmak üzere mineraller açısından zengin suda bırakıldı. Suyun karaciğere iyi geldiği, yüz ağrısını tedavi ettiği ve doğurganlığa yardımcı olduğu düşünülüyordu.
Etrüsk uygarlığı, Roma’nın gelişinden 500 yıl önce İtalya’da, çoğunlukla Toskana ve Umbria’nın orta bölgelerinde gelişti. Etrüskler, Roma kültürel ve sanatsal gelenekleri üzerinde güçlü bir etkiye sahipti.
Döneme, günümüzün Toskana, Umbria ve Lazio bölgelerindeki savaşlar ve çatışmalar damgasını vurmuştu. Ancak yine de bronz heykeller, Etrüsk ve Roma ailelerinin kaplıcaların kutsal tapınağında tanrılara birlikte dua ettiklerini gösteriyor. Antik Yunan tanrısı ve sağlık tanrıçası Apollon ve İgea’nın tasvirlerini içeren heykeller, hem Etrüsk dilinde hem de Latince yazıtlar taşıyor.
MÖ 2. ve 1. yüzyıllar arasında yerel zanaatkarlar tarafından yapıldığına inanılan 24 heykelin yanı sıra bölgede keşfedilen sayısız adak sunusunun ilk analizi, kalıntıların belki de orijinal olarak seçkin Etrüsk ve Roma ailelerine, toprak sahiplerine, yerel lordlara ve Roma imparatorlarına ait olduğunu gösteriyor.
The Guardian. 23 Haziran 2023.
You must be logged in to post a comment Login