Roma İmparatorluğu’nda Londinium’dan anavatana dönüş yolunu bulmayı uman bir zaman yolcusuysanız size harika bir haberimiz var.
Zekice hazırlanmış bu interaktif harita, Roma İmparatorluğu’nun uçsuz bucaksız topraklarını birbirine bağlayan antik yolları, deniz geçitlerini ve ticaret rotalarını gösteriyor.
“ORBİS: Stanford Geospatial Network Model of the Roman World” adı verilen harita, Stanford Üniversitesi’ndeki tarihçiler tarafından bir grup bilişim uzmanı ve öğrenciyle birlikte tasarlandı. Bu linkten haritaya göz atabilirsiniz.
Söz konusu harita, Roma İmparatorluğu’nun Avrupa’nın büyük bir kısmının yanı sıra Batı Asya ve Kuzey Afrika’nın önemli bir bölümünü kapsayacak şekilde en geniş sınırlarına ulaştığı yüzyılın sonunda, MS 200 civarında toprakların durumunu gösteriyor.
(İlgili: Asker Mektupları: Antik Roma Sınırındaki Hayat)
Tek yapmanız gereken bir konum ve harita üzerinde seyahat etmek istediğiniz noktayı girmek. İnteraktif harita, önemli kentsel yerleşimler veya limanlar da dahil olmak üzere 632 tane Roma bölgesinin yanı sıra 84.631 kilometre karayolu veya çöl yolu ve 28.272 kilometre gezilebilir nehir ve kanallar hakkında bilgi veriyor.
Buna, kullanıcıların Roma dönemindeki yelken kabiliyetlerinin çeşitliliğini yansıtan iki hız kullanarak seyahat edebilecekleri 1.026 deniz rotası dahil bile değil.
Haritanın interaktif özellikleri inanılmaz derecede detaylı. Kullanıcılar, en ucuz, en kısa veya en hızlı yolculuğu isteyip istemediklerine bağlı olarak varış noktalarına çeşitli farklı rotalar izleyebilirler. Ayrıca, eşekle mi, yük arabasıyla mı yoksa at arabasında bir yolcu olarak mı seyahat ettiğinizi de dikkate alıyor. Son olarak, hava durumunu ve yılın hangi döneminde olduğunu da seçebilirsiniz.
Örneğin, İngiltere’deki Londinium’dan, Mısır’daki İskenderiye’ye kışın en sert zamanında vagonla yapılacak bir yolculuk en hızlı rota ile 48,4 gün sürüyor, ancak yazın sadece 42,5 gün. Bu yolculuğu kış aylarında mevcut en ucuz seçeneklerle yapmak ise 93,3 gün kadar sürüyor.
Antik tarihi modern çağa taşıyan kullanımı kolay harita, öğrenciler için mükemmel bir eğitim aracı olabilir. Okulların ötesinde, Roma İmparatorluğu’nda seyahatle ilgili bir dizi farklı akademik çalışma için bile kullanılabilir.
Yaratıcılar websitelerinde, “Modelimiz, Roma İmparatorluğu gibi büyük ölçekli bir sistemin nasıl çalıştığına, yüzlerce ve binlerce kilometrelik karada ve denizde, on milyonlarca insanı birbirine bağlama ve kontrol etme mücadelesinde başarılı olmak için harcanan çabaya ilişkin anlayışımızı geliştirmeyi amaçlıyor.” diye açıklıyorlar.
“Mevsimsel değişimleri hesaba katan ve çok çeşitli ulaşım modları ve araçlarını barındıran ORBİS, Roma dünyasının gerçek şeklini ortaya koyuyor ve modern öncesi tarihi anlamamız için eşsiz bir kaynak sağlıyor.”
IFL Science. 6 Haziran 2023.
You must be logged in to post a comment Login