Yeni keşfedilen ve Almanya’da bilinen en eski insan ayak izlerinin Homo heidelbergensis’e ait olduğu düşünülüyor.
Uluslararası bir araştırma ekibi, Almanya’dan bilinen en eski insan ayak izlerini Quaternary Science Reviews dergisinde tanımladı. Ayak izleri, Aşağı Saksonya’daki yaklaşık 300.000 yıllık Schöningen Paleolitik alanda keşfedildi. Homo heidelbergensis’e ait olduğu tahmin edilen ayak izleri, toplu halde çeşitli hayvan izleriyle çevrili ve o dönemdeki ekosistemin geniş bir resmini sunuyor.
Açık bir huş ağacı ve çam ormanının içinde birkaç kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğinde bir göl bulunuyordu. Çamurlu kıyılarında fil sürüleri, gergedanlar ve çift parmaklı toynaklılar su içmek ya da yıkanmak için toplanıyordu. Bu manzaranın ortasında, soyu çoktan tükenmiş bir insan türü olan küçük bir Heidelberg insanları ailesi yaşamaktaydı.
(İlgili: Neandertaller, Ormanları Otlaklara Çeviren İlk Homininlerdi)
Yeni yayınlanan çalışmanın başyazarı Dr. Flavio Altamura, “300.000 yıl önce Aşağı Saksonya’daki Schöningen böyle görünüyor olabilirdi. İlk defa Schöningen’deki iki alandan elde edilen fosil ayak izlerini detaylı bir şekilde inceledik.” diyor.
“Bu izler, sedimantolojik, arkeolojik, paleontolojik ve paleobotanik analizlerden elde edilen bilgilerle birlikte, bize paleo çevre ve bir zamanlar bu bölgede yaşamış olan memeliler hakkında fikir veriyor. İzler arasında yaklaşık 300.000 yıllık hominin ayak izleriyle eşleşen üç iz bulunuyor; bunlar Almanya’dan bilinen en eski insan izleri ve büyük olasılıkla Homo heidelbergensis tarafından bırakılmıştı.”
Bilim insanları, Schöningen’deki üç ayak izinden ikisini, gölü ve kaynaklarını karma yaş grubundan oluşan küçük bir topluluğun içindeki genç bireylere atfediyor. “Mevsime bağlı olarak göl çevresinde bitkiler, meyveler, yapraklar, filizler ve mantarlar bulunuyordu. Bulgularımız, soyu tükenmiş insan türünün sığ sulara sahip göl veya nehir kıyılarında yaşadığını doğruluyor. Bu durum, hominin ayak izlerinin bulunduğu diğer Alt ve Orta Pleistosen bölgelerinden de biliniyor.” diyor Altamura.
Araştırmaya göre, Schöningen’deki çeşitli izler, bir ailenin günlük yaşamının anlık bir görüntüsünü sunuyor ve hominin gruplarının davranışları ve sosyal bileşiminin yanı sıra fil sürüleri ve diğer küçük memelilerle mekânsal etkileşimler ve bir arada yaşama hakkında bilgi sağlayabilir. Arkeolog ve fosil ayak izleri uzmanı, “Çocuk ve gençlerin izleri de dahil olmak üzere ayak izlerine dayanarak, bu muhtemelen bir grup yetişkin avcıdan ziyade bir aile gezintisiydi.” diyor.
Ekip, insan izlerine ek olarak, soyu tükenmiş Palaeoloxodon antiquus türüne ait bir dizi fil izini de analiz etti; bu tür, o dönemde en büyük kara hayvanı olan ve yetişkin erkeklerin vücut ağırlığı 13 tona kadar ulaşabilen düz dişlere sahip bir fildi.
Schöningen kazı sorumlusu Dr. Jordi Serangeli, “Schöningen’de keşfettiğimiz fil ayak izleri 55 cm gibi etkileyici bir uzunluğa ulaşıyor. Bazı durumlarda, hayvanların ayakları tarafından -o zamanlar hala yumuşak olan- toprağa itilmiş olan ağaç parçaları da bulduk.” diyor.
“Bir gergedana ait bir iz de var – Stephanorhinus kirchbergensis veya Stephanorhinus hemitoechus – bu Pleistosen türlerinden birinin Avrupa’da şimdiye kadar bulunan ilk ayak izi.”
University of Tübingen. 12 Mayıs 2023.
Makale: Altamura, F., Lehmann, J., Rodríguez-Álvarez, B., Urban, B., van Kolfschoten, T., Verheijen, I., … & Serangeli, J. (2023). Fossil footprints at the late lower Paleolithic site of Schöningen (Germany): A new line of research to reconstruct animal and hominin paleoecology. Quaternary Science Reviews, 108094.
You must be logged in to post a comment Login