Antalya’nın Alanya İlçesi Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde yürütülen 2015 yılı kazı çalışmalarında medusa başı bulundu.
Tapınak alınlığının diğer kırık parçalarına yakın şekilde bulunan ve insan ölçüsünden çok az büyük olarak işlenen eserin tapınak alınlığının bir parçası olduğu düşünülüyor. Yüzü iyi durumda olan Medusa’nın saçında yılanlar hala görülebilmekte olup, tahminen MS. 2.yüzyıl veya MS. 3.yüzyılın başlarına tarihlenmekte.
Restorasyon ve konservasyon çalışmaları süren eserin, çalışmaların tamamlanmasından sonra Alanya Müzesi’nde sergilenmesi bekleniyor.
Antiocheia ad Cragum
Antalya’nın Gazipaşa ilçesi yakınlarında antik kent, Alanya’nın 60 kilometre doğusunda yer alıyor. Antik çağda Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgede ve Akdeniz kıyısında bulunuyor. Kent adını, MS. 1. yüzyılda yaşamış Kommagene Kralı IV. Antiochus’dan almakta. Kentin kalıntıları üç yükselti üzerinde bulunur. Birinci bölümde sütunlu cadde, agora, hamam, zafer takı ve kilise kalıntıları görülebilir. İkinci bölüm, Kilikya bölgesine özgü mezar yapılarının bulunduğu nekropol alanıdır. Üçüncü bölüm ise denize uzanan sarp kayalar üzerindeki Orta Çağ kale kalıntılarından oluşur.
kulturvarliklari.gov.tr
4.800 Yıllık Dişlerden Bir Antik Mısırlının Genomu İlk Kez Dizilendi
Çin’de Denisovalıların Yaptığı 300.000 Yıllık Ahşap Aletler Bulundu
Yarasa ve Kuş Kanatlarının Evrimsel Yolu Oldukça Farklı Çıktı
Çatalhöyük’te Kadın Merkezli Yaşama Dair Uygulamalar Keşfedildi
Dünyanın En Güçlü Medeniyetlerinden Antik Çin Hakkında 5 Bilgi
You must be logged in to post a comment Login