Balıkesir’de Kyzikos Antik Kenti Kazı Çalışmaları Başladı

Balıkesir’in Erdek ilçesinde bulunan Kyzikos Antik Kenti’nde 2015 yılı kazı çalışmaları başladı. Erdek İlçesi Düzler Mevkii’nde bulunan 2500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kenti’nde bu yıl, arkeolojik kazıların onuncu yılına girildi.

Balıkesir’de Kyzikos Antik Kenti Kazı Çalışmaları Başladı

Kyzikos Antik Kenti’nde bu yıl Eylül ayına kadaar sürecek çalışmalarda, Hadrianus Tapınağı’na ağırlık verilecek. Önceki yıllarda olduğu gibi Hadrianus Tapınağı’nın batı kısmına odaklı çalışmalarla,  önceki yıllarda ne olduğu belirlenemeyen alanlarda soru işaretlerinin giderilmesi bekleniyor.

Doç. Dr. Nurettin Koçhan’ın kazı başkanı olduğu kazıda, kazı başkan yardımcılığını Yrd. Doç. Dr. Kurmaz Meral yapıyor. Meral DHA’ya yaptığı açıklamada tapınağın batısında bulunan ek yapının işlevi konusunda tereddütleri olduklarını belirterek, “Ana yapıyla yani tapınakla duvar işçiliği örtüşmüyor. Bunun daha sonraki dönemde Orta Çağ’da yapıldığını düşünüyoruz. Kireç ocağı veya dükkan olabileceği düşüncemiz var. Bu konuyu aydınlatacağımızı düşünüyoruz. Bu yapının, tapınağın batı tarafındaki basamakları tahrif ettiklerini gördük” dedi.

Kyizkos’ta 2013 yılında yapılan kazı çalışmalarında, Roma dünyasının en büyük sütün başı olan ve Anadolu’da benzeri olmayan 2 metre çapında, 2.5 metre yüksekliğindeki devasa sütun başı günyüzüne çıkarılmıştı. Bu sütün başının en yakın örneği, Lübnan’daki Baalbek’te bulunuyor. Bu kadar büyük boydaki bir tapınakta 30 kadar sütünün olduğu kabul ediliyor.

Kyzikos Antik Kentte çıkartılan önemli tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde olduğu gibi Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde de teşhir ediliyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login