İngiltere’de Karmaşık Bir Orta Çağ Kolyesi Bulundu

Arkeologlar, MS 630-670 yıllarına dayanan ve İngiltere’de şimdiye kadarki türünün en zengini olarak tanımlanan bir altın kolye buldular.

Kolye, Roma sikkeleri, altın ve yarı değerli taşlardan yapılmış 30 pandantif ve boncuktan oluşuyor. C: MOLA

Northampton yakınlarında bulunan bu takı, Roma sikkeleri, altın, lal taşı, cam ve yarı değerli taşlardan yapılmış en az 30 pandantif ve boncuk içeriyor.

1.300 yıllık obje, kraliyet ailesi gibi yüksek statülü bir kadına ait olduğu düşünülen bir mezarda ortaya çıktı. Uzmanlar, keşfin uluslararası düzeyde önemli olduğunu söylüyor.

(İlgili: En Eski Yıldız Haritası, Orta Çağ Kodeksinde Bulundu)

Londra Arkeoloji Müzesi’nden (Mola) arkeologlar, kolyeyi Northampton’ın batısındaki Harpole’de bir konut inşaatı öncesindeki kazılar sırasında buldular.

Mola’dan beş kişilik bir ekibe liderlik eden Levente-Bence Balazs, “Topraktan ilk altın parıltıları çıkmaya başladığında bunun önemli bir şey olduğunu biliyorduk.” diyor.

Kolye arkeologlar tarafından dikkatlice ortaya çıkarıldı. C: MOLA

“Ancak, bunun ne kadar özel olacağının pek farkında değildik. Bu kişinin hayatı ve son ritüelleri hakkında çok daha derin bir fikir edinmek için buluntular ve çevredeki cenaze töreni üzerinde modern analiz yöntemlerini kullanabildiğimiz için şanslıyız.”

Çapraz motifli dikdörtgen pandantif, kolyenin orta parçasını oluşturuyor ve en büyük ve en karmaşık öğe. Uzmanlar, altınla kaplanmış kırmızı lal taşlarından yapılmış öğenin, yeniden kullanılmadan önce orijinal olarak menteşeli bir tokanın yarısı olduğuna inanıyor.

Mezarda ayrıca iki süslü kap ve sığ bir bakır tabak vardı.

1.300 yıllık kolye, Northamptonshire’daki erken bir Orta Çağ mezarlığında bulundu. C: MOLA

Bununla birlikte, mezardan kaldırılan toprak blokları üzerinde çekilen X-ışınları, gümüş insan yüzlerinin oldukça sıra dışı tasvirlerini içeren, özenle dekore edilmiş bir haçı da ortaya çıkardı. Konservatörler, büyük ve süslü parçanın kadının erken dönem Hıristiyan liderlerinden biri olabileceğini öne sürdüğünü söylüyor.

Uzmanlar, iskeletin küçük diş minesi parçaları dışında tamamen çürüdüğünü belirtiyor. Bununla birlikte, mezar buluntularının birleşimi, bunun bir başrahibe, kraliyet ailesi veya belki her ikisi gibi çok dindar, yüksek statülü bir kadına ait olduğunu düşündürüyor.

Diğer buluntular arasında süslü çömlekler, bir bakır tabak ve gümüş dökümden insan yüzlerinin betimlendiği süslü bir haç yer alıyor. C: MOLA

Uzmanlar, bu zamana ait bir avuç benzer kolyenin daha önce İngiltere’nin diğer bölgelerinde keşfedildiğini, ancak hiçbirinin “Harpole koleksiyonu” kadar süslü olmadığını söylüyor. En yakın benzerlik, 1876’da Northamptonshire’da bulunan ve şu anda British Museum’un koleksiyonlarında bulunan Desborough kolyesi.

RPS Arkeoloji Danışmanı Simon Mortimer, “Bu bulgu gerçekten hayatta bir kez karşılaşılabilecek bir keşif – ders kitaplarında okuduğunuz türden bir şey ve önünüzde topraktan çıkmasını beklediğiniz bir şey değil.” diyor.

“Planlamacı tarafından finanse edilen arkeolojinin temel değerini gösteriyor. Bu çalışmayı finanse etmemiş olsalardı, bu olağanüstü cenaze töreni asla bulunamayabilirdi.”

Yüksek statülü kadının mezarına dair bir illüstrasyon. C: MOLA

Konservatörler, Northamptonshire Arkeoloji Kaynak Merkezi’ne bağışlanacak olan buluntuları incelemeye ve korumaya devam ediyor.

West Northamptonshire Council’in arkeoloji danışmanı Liz Mordue, “Bu, Northamptonshire’ın Sakson dönemindeki önemine önemli ölçüde ışık tutacak heyecan verici bir bulgu.” diyor.


BBC News. 6 Aralık 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login