Çekya’da Tunç Çağı’na Ait Altın Kemer Bulundu

Çekya’nın kuzeydoğusundaki Opava bölgesindeki bir çiftçi, tarlasında çalışırken Tunç Çağı’ndan kalma altın bir kemer ortaya çıkardı.

C: Muzeum Bruntál

Son derece iyi korunmuş olan süslemeli parça, gelecek yılın sonunda Bruntál müzesinde sergilenecek.

Altın kemer, pancar hasadı yapan bir çiftçi tarafından ortaya çıkarılmadan önce binlerce yıldır yeraltında duruyordu. İsminin gizli kalmasını isteyen çiftçi, bu arkeolojik parçayı Eylül sonunda keşfetti ve hemen Opava’daki Silezya Müzesi’nden arkeologlarla temasa geçti.

(İlgili: Çekya’da Bir Mantar Toplayıcısı, Bronz Çağı Kılıcı Buldu)

Müzenin arkeoloji bölümü başkanı Jiří Juchelka, objenin fotoğrafını görür görmez bunun olağanüstü bir şey olduğunu anladığını söylüyor.

Objenin ne olduğuna dair ilk hipotez, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki ince altın levhanın bir taç olduğuydu. Ancak uzmanlar objeyi daha ayrıntılı bir şekilde inceledikten sonra, şimdi onun aslında bir kemerin parçası olduğuna inanıyor:

“Yükseltilmiş eşmerkezli daireler ile dekore edilmiş ve uçlarında gül biçimli tokalar bulunuyor. Birinin kafasına sığmayacak kadar uzun olduğunu fark ettik. Bu yüzden aslında onun bir taç değil, çok daha nadir bir şey olduğunu düşünüyoruz – bir kemerin parçası.”

C: Muzeum Bruntál

“O zamanlar kemerler deriden yapılıyordu ve bu kemer ön kısmından bağlanıyordu. Çiftçi onu bulduğunda, muhtemelen tarımsal faaliyetin bir sonucu olarak bükülmüştü, bu yüzden bu kadar iyi korunmuş olması bir mucize. Birkaç küçük parçası eksik olabilir, bunun dışında mükemmel durumda.”

İnce metal levha, bir miktar gümüş ve eser miktarda bakır ve demir ile birlikte çoğunlukla altından yapılmış.

Bruntál Müzesi’nde konservatör olan Tereza Alex Kilnarová’ya göre, kemere yapılan bir ön analiz, kökenini MÖ 14. yüzyıla yerleştiriyor.

Kilnarová, “Kemer, Orta Tunç Çağı’ndan Geç Tunç Çağı’na kadar olan aralığa tarihlendiriliyor, ancak bu sadece süslemeye dayalı bir ön tespit.” diyor.

“Benzer dekoratif süslemeler birden fazla tarihöncesi kültürde görülüyor ve bu nedenle metalin daha ayrıntılı bir araştırma ve analizine ihtiyaç var.”

C: Muzeum Bruntál

“Muhtemelen toplumda yüksek bir konumda bulunan birine aitti, çünkü o zamanlar bu kadar değerli eşyalar nadiren üretiliyordu. Bu yüzden daha saygın birinden bahsediyoruz.”

Kilnarová, “Kemerin çok önemli bir kültürel ve tarihi değere sahip olduğu belli.” diyor. “Bu tür nesneler kazılar sırasında bile nadiren bulunur, bu nedenle sadece bölgemizde değil, tüm Çekya’da gerçekten eşsiz bir keşif. Müzemizde sergilenecek en değerli objelerden biri olacağını söylemek yanlış olmaz sanırım.”

Bruntál Müzesi koleksiyonlarının bir parçası olacak olan nadide eser, halka sergilenmeden önce kapsamlı bir şekilde incelenecek ve korunacak.


Radia Prag International. 7 Ekim 2022.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login