Sagalassos Antik Kenti’ndeki Onursal Sütunlar Ayağa Kaldırılıyor

Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti agorasında bulunan ve kentin soyluları tarafından yaptırılan dört onursal sütundan üçü ayağa kaldırıldı, dördüncüsü için çalışmalar başladı.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’ndeki agoranın dört kenarında dört büyük onursal sütun bulunuyor. Bu sütunlar agorayı yaptıran kentin soyluları tarafından yaptırılmış ve üzerlerinde kendi bronz heykelleri olduğu tahmin ediliyor. Bu 14 metre yükseklikteki sütunlar, kentin her yerinden görülmek üzere yapılmış. Üzerindeki yazıtlardan, batıdaki iki sütunun Eilagoas ve Krateros adlı iki kardeşe ithaf edildiği anlaşılıyor.

Onursal sütunların üçünün restorasyonunu bitti, güneydoğu tarafında bulunan dördüncü sütun için de çalışmalara başlandı. Son sütunun bu sene ayağa kaldırılması planlanıyor.

Yaklaşık 23 yıldır görev yapan mimar ve restorasyon uzmanı Semih Ercan, AA’ya yaptığı açıklamada, önce kentin yukarı agora bölümünde küçük bir helenistik çeşme ve kütüphane yapısının restorasyonunu tamamladıklarını, 1998 yılından beri de aynı bölgede çalıştıklarını söyledi.

Antik kentte yaklaşık 30 yapı bulunduğunu belirten Ercan,

“Sagalassos, hamam, agora, seramik üretim merkezi, tiyatro, Neon Kütüphanesi, Antoninler Çeşmesi, meclis binası, kilise ve heroon (kahramanlar için yapılan yapı) gibi pek çok yapıyı bünyesinde barındırıyor. Amacımız agoranın zemininde de düzeltmeler yapıp Sagalassos Antik Kenti’ni insanlara açık hava müzesi olarak gösterebilmek. Her anıtın kendi tarihini anlatarak insanları zaman tünelinden geçirmek istiyoruz.”

Sagalassos Antik Kenti

Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti, antik dönemde Pisidia olarak bilinen bölgede yer almaktadır. İlk yerleşim izleri günümüzden 12.000 yıl öncesine kadar gittiği Sagalassos Antik Kenti, orijinal yapı taşlarının neredeyse tamamının bulunabildiği anıtsal yapıları ile iyi korunarak günümüze kadar gelmiştir. Kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekicidir. 1000 yıllık seramik üretimi ile Sagalassos, antik dönemlerdeki en uzun süre  seramik üretimi yapan bir merkezdir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kentin en göze çarpan yapılarından biri tiyatrosu ve Antoninler Çeşmesi’dir. Antoninler Çeşmesi MS. 161-180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapılmış ve tanrı Dionysos’a ithaf edilmiştir.

Büyük İskender’in bölgeyi kendi topraklarına katmak istemesiyle ilk kez adını duyuran kent, MÖ. 333 yılında kanlı bir savaşla Büyük İskender’in eline geçer. Daha sonra birçok kez el değiştiren Sagalassos, önce Seleukosların, sonra Bergama Krallığı’nın, Roma Cumhuriyeti’nin, Galat Kralı Amyntas’ın eline geçer. İmparator Augustus sayesinde tekrar Roma İmparatorluğu’na katılır. 518 yılında büyük bir deprem geçiren kent, 542 yılında veba salgınıyla boğuşur.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login