Muğla’da bir mermer ocağı çevresinde video çekmek için gezen bir kişi, Herakles’i betimleyen ve daha önce bilinmeyen bir kabartma keşfetti.
Muğla’nın Milas ilçesinde Recep Aşık isimli bir kişi tarafından daha önce bilinmeyen bir antik kabartma bulundu. Herakles’i tasvir ettiği düşünülen kabartmayla ilgili inceleme başlatıldı.
Recep Aşık, izlediği bir belgeselden esinlenerek antik mermer ocaklarının bulunduğu dağlık alanda sosyal medyada kullanmak amacıyla video çekmeye karar verdi.
Recep Aşık, video hazırlamak için yaptığı araştırmalarda Karya Kralı Hekatomnos’un geçmişte bölgede yaşadığını öğrendi. Kaynaklardan ilçedeki Sodra Dağı’nda antik mermer ocaklarının olduğunu öğrenen Aşık, görüntü çekmek için bölgede gezmeye başladı.
(İlgili: İznik’te 1800 Yıllık Herkül Kabartması Tahrip Edildi)
Mermer yüzeyinde kabartma fark eden Recep Aşık, durumu Milas Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Yapılan incelemelerde, kabartmanın Herakles’i betimlediği ve yaklaşık 2.000 yıl önce yapıldığı düşünülüyor.
Bölgede inceleme yapan Milas Müze Müdürlüğü yetkilileri, kabartma ve etrafında inceleme yaparak, alanın arkeolojik SİT alanı ilan edilmesi için çalışma başlattı.
Antik dönemde taş ocağında çalışan işçilerin hem korunması hem de dini ibadetlerini yapabilmesi için kaya üzerine Herakles kabartması işleniyordu. Yunan mitolojisine göre Herakles’in Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğlu olduğuna inanılıyor. Heykel ve kabartmaların o yüzyılda kötülüklerden insanları koruduğuna inanılıyor. Herakles kabartmalarıın, taş ocaklarında çalışan işçilere manevi ve bedensel güç aşılamak ve korumak amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Tanrısal güçleri olduğuna inanılan mitolojik karakter, Yunan mitolojisinde Herakles ve Roma mitolojisinde Hercules olarak biliniyor.
Amacının Karya Kralı Hekatomnos’a ait bir iz bulmak olduğunu belirten Recep Aşık, daha önce kayıtlarda olmayan bir eseri bulmanın mutluluğunu yaşadığını söylüyor.
Recep Aşık, “Hekatomnos’un kabartmalarının, heykellerinin Gümüşkesen Anıtı’na, Euromos Antik Kenti’ne taşınan beyaz mermerlerin nerede çıkarıldığını merak ettim ve onları aramaya koyuldum. Madenleri ararken böyle taş üzerine oyulmuş bir kabartma fark ettim. Müze yetkililerine haber verdim.” diyor.
Zimbabve’nin Kaya Sanatında Resmedilen Müzik Aletleri Neydi?
Beynimizin Bu Kadar Büyümesinin Nedeni Bağırsaklarımız Olabilir
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login