Avrupa’da şimdiye kadar bilinen en büyük dinozorun kalıntıları, Portekiz’de bir evin arka bahçesinde ortaya çıkarılıyor.
Yaklaşık 12 metre yüksekliğinde ve 25 metre uzunluğunda bir sauropod dinozoruna tekabül edebilecek kalıntılar, şimdi uluslararası bir araştırma ekibi tarafından inceleniyor.
Her şey 2017’de başladı. Pombal’da bir mülkün sahibi, inşaat çalışmaları sırasında bahçesinde birkaç fosilleşmiş kemik parçasının varlığını fark etti ve yetkililerle iletişime geçti. Araştırma ekibi, aynı yıl bölgede ilk kazı çalışmalarını gerçekleştirdi.
Şimdi ise 1-10 Ağustos 2022 tarihleri arasında, bölgede çalışan paleontologlar, Avrupa’da bulunmuş olabilecek en büyük sauropod dinozorunun kalıntılarını ortaya çıkardılar. Sauropodlar, uzun boyunlu ve kuyruklu, otçul, dört ayaklı dinozorlardı.
(İlgili: Kuraklık, 113 Milyon Yıllık Dinozor İzlerini Ortaya Çıkardı)
Portekiz’deki Lizbon Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Elisabete Malafaia, “Bu pozisyonda, bir hayvanın tüm kaburgalarının orijinal anatomik pozisyonlarını koruyarak bu şekilde bulunması olağan değil. Bu koruma şekli, Portekiz Üst Jura döneminden dinozorların, özellikle de sauropodların fosil kayıtlarında nispeten nadir.” diyor.
Şimdiye kadar bölgeden, olası bir brachiosaurid sauropod dinozorunun omurlarını ve kaburgalarını içeren önemli bir iskelet seti toplandı. Brachiosauridae grubu, yaklaşık 160 ila 100 milyon yıl önce Üst Jura’dan Alt Kretase’ye kadar yaşamış büyük türlerden oluşuyor ve belirgin şekilde gelişmiş ön ayakların varlığı ile karakterize ediliyor.
En sembolik dinozor türlerinden bazıları, Brachiosaurus altithorax ve Giraffatitan brancai gibi bu sauropod grubuna ve Portekiz’in Batı bölgesi Lusotitan atalaiensis’te bulunan Portekiz Geç Jura türlerine ait.
Özel bir mülkün arka bahçesindeki bu fosillerin korunma durumları ve pozisyonları, bu dinozorun iskeletinin diğer bölümlerinin bulunabileceğine işaret ediyor. Bu durum, tortudaki gelecekteki kazı çalışmalarında test edilecek bir hipotez.
Elisabete Malafaia, “Monte Agudo paleontolojik bölgesinde yapılan araştırma, Pombal bölgesinin Geç Jura omurgalılarına ait önemli bir fosil kaydına sahip olduğunu doğruluyor. Son yıllarda, yaklaşık 145 milyon yıl önce İber Yarımadası’nda yaşayan kıta faunası hakkında bilgi için çok önemli bol miktarda materyal keşfedildi.” diyor.
University of Lisbon. 24 Ağustos 2022.
You must be logged in to post a comment Login