Fosilleri İnsan Evrimine Doğru Bir Şekilde Yerleştirmek

Homininlerin evrimsel geçmişini araştıranlara önemli bir mesaj: evrimsel modellerden çıkarılan sonuçlar, dayandıkları veriler kadar iyidir.

Eski bir hominin olan Paranthropus robustus’un SK 48 kafatası, insanın evrimi üzerine bazı yeni iddiaların analizine dahil edilen fosillerden biriydi. C: Carrie S. Mongle

Herhangi bir canlı grubunun evrimini ortaya çıkarmak, bilim insanları için karmaşık ve son derece ayrıntılı bir iş ve zaman içinde farklılık gösterebilecek teoriler ve yaklaşımlar gerçekten de fosil kayıtlarını değiştirebilir.

Ancak paleoantropolog ve Stony Brook Üniversitesi Profesörü Carrie S. Mongle ve yardımcı yazarlar, araştırmacıları bulguları konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.

Nature Ecology & Evolution’da yayımlanan yakın tarihli bir makalede, antik homininlerin (insanları ve yakın fosil atalarımızı içeren bir grup) evrimsel geçmişini araştıran araştırmacılara önemli ve temel bir mesaj sunuyorlar. Yani, evrimsel modellerden çıkarılan sonuçlar, yalnızca dayandıkları veriler kadar iyidir.

(İlgili: Homo sapiens Nedir?)

Araştırmacılar, “Hominin evrimini modellemek, doğru hominin verilerini gerektirir” makalesinde, fosil tarihlerine dayanarak Homo cinsinin ne zaman ortaya çıktığına dair bazı büyük iddialarda bulunan önceki bir araştırma makalesine bir yanıt veriyor. Ancak ekip, çalışmadaki fosil tarihlerinin çoğunun yanlış olduğunu kanıtladı ve bu hataları düzeltmek için veriler sağladı.

Antropoloji Bölümü ve Turkana Havzası Enstitüsü’nde Doçent olan Mongle, “Araştırmacıların, belirli bir grup bilim insanının insan evrimi anlayışımızı altüst ettiğini düşündüğü evrimsel olayların ‘yeni ve heyecan verici’ bir sentezini önermesi alanımızda giderek yaygınlaştı.” diyor.

“Makalemiz, fosil kayıtlarının parça parça derlemelerine ve literatürdeki şüpheli verilere dayanarak büyük iddialarda bulunamayacağımıza dikkat çekmek için yazıldı. Ayrıca araştırmacıların gelecekteki çalışmalarda kullanmaları için dikkatle kısıtlanmış bir jeokronolojik veri seti sunuyoruz.”

Mongle ve ortak yazarlar, orijinal çalışmayı düzeltilmiş fosil tarihleriyle yeniden analiz ederek, tür farklılıklarının tahmini zamanlamasının daha önce bildirilen tahminlerden 300.000 yıl kadar farklı olduğunu buldular.

Bu önemli, çünkü bu tahminler genellikle evrimsel geçişleri eski ortamlar ve iklim değişikliği ile ilişkilendirmek için kullanılır. Tahminlerin bu kadar sapma göstermesi, bilim insanlarının bizi insan yapan evrimsel itici güçlere ilişkin yorumlarını tamamen değiştirebilir.

Mongle ve ortak yazarlar, evrimsel bilim insanlarının insan evrimini incelerken gelecekteki toplam kanıt çalışmalarını geliştirmeleri gerektiğini savunuyorlar. Araştırmacılar, fosil kayıtlarından evrimsel eğilimlerin yorumlanması söz konusu olduğunda, hiçbir algoritmanın dikkatli karşılaştırmalı anatomi ve titizlikle kısıtlanmış jeokronolojinin yerini tutamayacağını kabul etmenin kritik olduğu sonucuna varıyorlar.


Stony Brook University. 11 Temmuz 2022.

Makale: Mongle, C.S., Pugh, K.D., Strait, D.S. et al. (2022). Modelling hominin evolution requires accurate hominin data. Nat Ecol Evol.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login