Çin’de 6,000 Yıl Önce Çay Üretildiği Kanıtlandı

Çin’in Zhejiang bölgesinde yapılan araştırmalar, Çin’de çay bitkilerinin 6,000 yıl önce, yani sanılandan 3,000 yıl daha önce ekip biçildiğinin ortaya koydu.

6,000 yıllık çay bitkisine ait kökler

Zhejiang Kültürel Eserler ve Arkeolojik Araştırma Merkezi’nden Tianluo arkeolojik alanında çalışan Sun Guoping, “Yıllarca süren analizlerin sonunda bölgede keşfedilen kök kalıntılarının, Çin’de insanlar tarafından yetiştirilen en erken çay bitkilerini ait olduğu kanıtlandı” dedi.

Bu keşiften önce tarihi ve arkeolojik kayıtlar, Çinlilerin yaklaşık 3,000 yıl önce çay bitkileri yetiştirmeye başladığını gösteriyordu. Keşifle birlikte bu tarih 3,000 yıl daha erkene çekildi.

Sun, kök kalıntılarının etrafındaki toprakta, insan eliyle kazıldığına dair izler bulunduğunu söyledi. Bu da bitkilerin doğal olarak büyümediğini, fakat insanlar tarafından kasıtlı olarak toprağa yerleştirildiğini gösteriyor.

“Köklerin bulunduğu yerin yakınında seramik parçaları da bulunuyordu. Bu da  yakınlarda insan faaliyetleri yapıldığını destekliyor” diyor Sun.

Çin Tarım Bilimleri Akademisi’nin Çay Araştırmaları Enstitüsü eski müdürü Cheng Qikun, Çinlilerin aynı dönemde ilk olarak çay içmeye başlamış olabileceğini de söyledi.

Qikun, “Araştırma ekibi çaydanlığa benzer bir seramik kap da buldu. Bu kabın hem bir çaydanlık ağzı hem de kulbu var. İnsanların, yetiştirdikleri bu bitkinin yapraklarını ferahlatıcı bulup, bu kaplarla içmeye başladıklarını dair kaba bir tahmin yapabiliriz” dedi.  Fakat bu teoriyi kanıtlamak için daha çok araştırma yapılması gerektiğini ekledi.

Kök kalıntıları ilk olarak 2004te ortaya çıkarıldı. 2006’da yapılan ilk testler kalıntılarda teanin maddesi olduğunu gösterdi. Bu da çay bitkilerine ait kalıntılar olduğunu gösterdi. Sonraki analizler de kalıntıların yaşını ve diğer özelliklerini doğruladı. 2011’de de Tarım Bakanlığı Çay Kalitesi Denetimi Bölümü kalıntıların gerçekten Camellia sinesis isminde bir çay ağacı çeşidine ait olduğunu duyurdu.

Araştırma insanların, piramitlerden bile önce çay içmiş olabileceğini gösteriyor.

Tianluo dağlık arkeolojik bölümü 2011de keşfedildi. Alanda MÖ 7,000 ila MÖ 5,000 yılları arasında burada yaşayan insanların yaşamlarına dair kalıntılar bulunuyor. Tianluo ayrıca Çin’in neolitik çağına dair en erken kanıtların bulunduğu alanlardan biri.

Tianluo’da ayrıca, sulu tarımın ilk olarak Çin’de yapılmaya başladığına dair kanıtlar bulunmuştu.

Ekip neredeyse on yıl boyunca bitki kalıntılarını araştırdı.

China Daily
Görseller: People's Daily

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login