Kaunos Antik Kenti’nde Kazı Sezonu Başladı

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kaunos Antik Kenti’nde 2015 yılı kazı sezonu başladı.

Ekim ayına kadar sürecek olan kazılarda bu sezon, antik çağda tanrıça Leto adına tesis edilmiş kutsal bir mekan olan Sultaniye kaplıcalarında ve Apollon kutsal alanında kazılar yürütülecek. Antik kentin tiyatrosunda ise restorasyon çalışmaları yapılacak.

Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaunos Antik Kenti’ndeki kazıların 50. Yılına girdiğini ve Sultaniye kaplıcalarında 10 yıl önce hem su altında hem de karada 5 yıl süren çalışma yapıldığını, bu yıl tekrar karada ve suda araştırma yürütüleceğini belirtti.

Işık ayrıca, antik kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasında çok geç kalındığını belirtti ve “Kaunos, bir fanus altında korunması gereken bir yer” dedi.

Kaunos Antik Kenti

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içerisinde yer alan antik kentin en göze çarpan özelliklerinden biri kaya mezarlarıdır. Kaunos bölgesi içinde karşımıza çıkan kaya mezarlarının cephe mimarisi,  Urartu,  Frig ve Likya bölgelerindeki kaya mezarlarının cephe mimarisinden farklıdır. İlk kez burada,  Kaunos’a özgün bir tip olan tapınak cepheli kaya mezarları görülmektedir.

Tarihin babası Heredot’a göre Kaunoslular Karia’nın yerli halkındandı ama kendilerini Giritli sayıyorlardı. Coğrafyacı Strabon da Kaunos’un tersanesinin ve ağzı kapanabilen bir limanının bulunduğunu yazıyor.

Bir efsaneye göre, Miletos’un ikiz çocuklarından Kaunos, kardeşiyle uygunsuz ilişkiye girdiği için şehirden sürülür ve Karya-Likya sınırında Kaunos Antik Kenti’ni kurar.

Sur duvarları, Stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları Kaunos’un Antik Dönemde teşkilatı tam bir kent olduğunu ortaya koymaktadır. Perslerin Anadolu’yu bütünüyle ele geçirmesi üzerine kent Mausolos’un yönetimine gieri. MÖ. 334’de İskender’in Persleri yenmesi üzerine Prenses Ada’nın, sonra Antigonos’un, daha sonra Ptolemaios’un yönetimine girer. Rodos Krallığı, Bergama Kralığı ve Roma eline geçer. Limanın dolmasıyla önemini yitirmeye başlar.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login