UNESCO geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantısında Türkiye’den iki kültür varlığını Dünya Mirası Listesi’ne ekledi. Bunlardan biri Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, diğeri ise Efes Antik Kenti oldu. Komitenin kararlarıyla beraber UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmenin faydaları da tartışılan konular arasında.
Almanya’nın Bonn kentinde yapılan 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’den iki alanın daha miras listesine eklenmesiyle Türkiye’nin listede bulunan kültürel varlık sayısı 15’e yükselmiş oldu. Peki bir kültür varlığının UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi neden önemli?
1- Farkındalık
UNESCO internet sitesinde verdiği resmi bilgide, bir alanın bu listeye alınmasının toplumlar ve hükümetler nezdinde farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.
2- Turizm
Listeye alınan kültür varlığının bilinirliği artıyor ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış oluyor.
3- Sahiplenme
Listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.
4- Finansal Destek
Bunun yanında listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabiliyor.
5- Korumak
Yıllık 4 milyon dolarlık bir toplam fondan, özellikle de gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş olan dünya miraslarını korumak için pay ayrılabiliyor.
6- Hasar Giderilmesi
Bu fon aynı zamanda “tehlikedeki dünya mirası” listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.
7- Teşvik
Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor.
Bugüne kadar biri 2007 yılında Ürdün’de ve 2009 yılında Almanya’da olmak üzere iki alan dünya mirası listesinden çıkarıldı.
Keçi-Balık Petroglifi, Oğlak Burcunun Mısır’daki Kökenini Gösteriyor
Gladyatör Hayranları, Antik Dünyanın Futbol Fanatikleri miydi?
Gladyatör II Filmindeki ‘Deniz Savaşı’ Gerçekten Yaşandı mı?
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
You must be logged in to post a comment Login