Türkiye’de ve dünyada Bizans uygarlığı ile ilgili çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Bizans Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
Türkiye’de ilk kez bir devlet üniversitesi bünyesinde Bizans uygarlığıyla ilgili çalışmalarda bulunmak amacıyla kurulan merkez, Bizans tarihi, kültürü, sanatı ve arkeolojisine dair yürütülecek çalışmalar sayesinde, Ortaçağ Anadolu ve Balkanlar, İstanbul ve Osmanlı tarihi ile kültürüne de ışık tutacak.
Bizans Araştırmaları Artacak
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi ve Bizans tarihi uzmanı Prof. Dr. Nevra Necipoğlu’nun müdürlüğünü üstlendiği Boğaziçi Üniversitesi Bizans Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bizans tarihi, kültürü, sanat ve mimarlık tarihi ile arkeolojisi konularındaki akademik birikimi, uluslararası bir ortama taşıyarak geliştirmeyi amaçlıyor. Merkezin temel işlevleri Türkiye’de Bizans uygarlığı üzerine çalışan araştırmacı yetiştirilmesini teşvik etmek, var olan araştırmacıların çalışmalarına katkıda bulunmak, hem Türkiye’den hem de yurt dışından gelecek araştırmacılar için tartışma ve fikir alışverişi ortamı yaratmak olacak.
Büyük Eksiklikti
Prof. Dr. Necipoğlu, Türkiye’nin coğrafi, tarihsel ve kültürel anlamda Bizans’ın mirasçısı bir ülke olduğunu belirtti ve “Bizans İmparatorluğu’na 11 yüzyıl boyunca başkentlik yapmış olan İstanbul’da böyle bir merkezin bulunmaması giderilmesi gereken büyük bir eksiklikti. Merkezi kurarken öncelikle bu noktayı göz önünde bulundurduk” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi En Uygun Mekandı
Boğaziçi Üniversitesi’nin Bizans çalışmaları ile bağlarının çok eskiye dayandığını belirten Prof. Dr. Necipoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Boğaziçi Üniversitesi’nin Bizans çalışmaları aslında Robert Kolej günlerine, Bizans İstanbul’unun dünyadaki en önemli uzmanlarından sayılan Alexander Van Millingen’in, burada hocalık yaptığı 1879-1915 yıllarına kadar gidiyor. 1999 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi dünyaca ünlü Bizans uzmanlarını İstanbul’da buluşturan bir konferansa ev sahipliği yaparak, bu alanda öncülük etmiştir. Bizans’a dair ön yargılar ve korkular nedeniyle benzer faaliyetlerin düzenleyicileri tarafından son dakikada iptal edildiği o yıllarda, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Bizans İstanbul’u konulu konferans çok önemli bir dönüm noktası olmuş, ön yargıların en azından akademik düzeyde kırılmasını sağlayarak, Türkiye’de Bizans çalışmalarının önünü açmıştır. Sahip olduğu Bizans uzmanları ve yetiştirdiği öğrencileriyle Türkiye’de Bizans çalışmalarına değerli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi, tüm bu nedenlerle söz konusu merkezin kurulması için İstanbul’daki en uygun mekandı.”
Boğaziçi Üniversitesi Bizans Araştırmaları Merkezi web sitesine şu adresten ulaşabilirsiniz: http://byzantinestudies.boun.edu.tr/index.php
You must be logged in to post a comment Login