Arslantepe’deki 5.000 Yıllık Küp Mezar Müzede Sergileniyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Arslantepe Höyüğü’nde bulunan ve içerisinde bebek iskeleti olan 5.000 yıllık küp mezar teşhire alındı.

Malatya’da yer alan Arslantepe Höyüğü’nde 1961’den bu yana İtalya’dan Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından kazılar sürüyor.

Şimdi ise kazı alanında 1980 yılında bulunan, içerisinde bebek iskeletinin bulunduğu 5.000 yıllık küp mezar, Malatya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

(İlgili: Malatya’daki Arslantepe Höyüğü Dünya Mirası Listesine Girdi)

Arslantepe Höyüğü ve Karakaya Baraj kurtarma kazılarında elde edilen eserlerin müzede sergilendiğini belirten Malatya Müze Müdürü Samet Erol, müzenin Malatya, Türkiye ve dünya tarihi açısından önemli eserleri bünyesinde barındırdığını söylüyor.

18 Mayıs Uluslararası Müze Günü öncesi küp mezarı ilk kez görücüye çıkarttıklarını kaydeden Erol, “Bu doğrultuda Arslantepe Höyüğü’nü ön plana çıkarmak adına müzemizin vitrinlerini ara ara yenileyerek yeni eserleri ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz.” diyor.

Erol, insanlık tarihi boyunca birçok ölü gömme geleneği olduğunu belirterek, “Bunlardan birisi yakma biri de yakmadan gömme geleneği. Burada da bir küp mezar gömü şekli var. Küp mezarda henüz yaşını doldurmamış bir bebeğin gömüsü var. Bazı küp mezarlarda ölen kişi yanına eşyalarıyla birlikte gömülürken şu an sergilediğimiz küp mezarda herhangi bir eşya buluntusuna rastlanmadı. Burada öne çıkan durum ise küp mezardaki iskeletin formu açısından bir bozulma yaşanmamış olması.” diyor.

1980 yılında Arslantepe Höyüğü’nde bulunan ve o günden beri müzenin deposunda tutulan küp mezar, ilk defa halka açık olarak sergileniyor. Mezar, Tunç Çağı’na, yani günümüzden 4.500-5.000 yıl öncesine tarihleniyor. Anadolu’da, Ubeyd kültürünün etkisi altında yapılmış bir ölü gömme geleneğini yansıtıyor.

Malatya’da bu ölü gömme geleceğine Arslantepe ve Değirmentepe’de rastlanıyor. O dönemde küp mezarlar çoğunlukla konutların ve yaşam alanlarının altına gömülüyordu.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login