Katedraldeki arkeolojik kazılarda ayrıca, yangınla tahrip olmuş anıtın merkezine gömülü, vücut şeklinde kurşun lahit de bulundu.
Notre Dame Katedrali altında yapılan arkeolojik kazıda, 13. yüzyıldan kalma olağanüstü bir heykel, oymalar ve mezarlar ortaya çıkarıldı.
Buluntular arasında Orta Çağ’dan kalma birkaç mezar ve tabanın altında yangınla harap olmuş anıtın merkezine gömülü vücut şeklinde kurşun bir lahit vardı.
Fransız uzmanlar, keşfi “olağanüstü ve duygusal” olarak nitelendiriyor.
(İlgili: Notre Dame Katedrali: Devrim, Napoleon ve Yangın)
Kazı için bilim ekibine başkanlık eden Christophe Besnier, “Tüm bu zenginlikleri döşeme levhalarının sadece 10-15 cm altında ortaya çıkardık. Tamamen beklenmedikti. Anıtın tarihini belgeleyen istisnai parçalar vardı.” diyor.
“Duygusal bir andı. Aniden, yontulmuş eller, ayaklar, yüzler, mimari süslemeler ve bitkiler dahil olmak üzere küçük parçalardan büyük bloklara kadar birkaç yüz parçamız oldu. Bazı parçalar hala renkliydi.”
Keşif, Fransa’nın ulusal arkeoloji enstitüsü INRAP tarafından Perşembe günü açıklandı. Enstitüden bir ekip, anıtın kulesini yeniden inşa etmek için 30 metre yüksekliğinde 600 tonluk bir iskele inşa edilmeden önce, Şubat ve Nisan ayları arasında katedral tabanının bir bölümünde “koruyucu kazı” yapmak üzere çağrıldı.
Şimdiye kadar, orijinal Notre Dame “rood screen” denilen alanın sadece birkaç parçası, kiliseyi ve koroyu cemaatten ayıran rahibin yeri ve nef arasında süslü bir bölüm kaldı. Bunlardan bazıları katedralin depo odalarında, bazıları ise Louvre’da sergileniyor.
Bu bölümlerin çoğu, katolik kiliselerinde, 16. ve 17. yüzyıllarda Karşı Reform sırasında kaldırıldı. Notre Dame kalesinin geri kalanı, 19. yüzyılın ortalarında kuleyi ekleyen Eugène Viollet-le-Duc tarafından binanın restorasyonu sırasında katedral zemininin altına dikkatlice gömülmüş gibi görünüyor.
En olağanüstü parçalardan biri, İsa’nın bir temsili olduğuna inanılan, taştan oyulmuş bir insan kafasının bozulmamış bir heykeliydi. 13. yüzyıldan kalma olduğuna inanılan başka bir blokta Gotik tarzda bir anıt görülüyor.
INRAP ekibine kesin bir zaman dilimi ve yalnızca kazıyı gerçekleştirecekleri belirli bir alan verildi. Nisan 2019’da, Paris’in en sembolik ve ziyaret edilen anıtlarından biri olan 850 yıllık katedrali saran ve neredeyse tüm yapıyı yok eden bir yangının ardından, Başkan Emmanuel Macron, beş yıl içinde yeniden inşa ettirip ayinlere açma sözü verdi.
Geçtiğimiz Eylül ayında, restorasyonu denetlemek üzere atanan General Jean-Louis Georgelin, katedral yapısının güvenliğinin sağlandığını, yani yangında tahrip olan bölümlerin restorasyonu ve yeniden inşasının başlayabileceğini söyledi. Aynı zamanda katedralin söz verildiği gibi 2024’te hizmete ve ziyarete açılacağını söyledi.
Besnier, zeminin altında yer alan bazı diğer levhaları tespit ettiklerini, ancak bunların kazı için belirlenen sınırın dışında olduğunu söylüyor. “Orada olduklarını ve zarar görmeyeceklerini biliyoruz. Umarız ilerleyen zamanlarda bunları da ortaya çıkaracağız.” diyor.
Kazılar ayrıca 19. yüzyılda zeminin altına yerleştirilmiş bir duvar ısıtma boruları ağını da ortaya çıkardı.
Uzmanlar, kurşun lahdin muhtemelen 14. yüzyıldan kalma yüksek bir kilise görevlisinin cesedini içerebileceğine inanıyor. Tabutun içine yerleştirilen bir kamera, saç ve kumaş parçalarının yanı sıra merhumun başının altında bitki kalıntılarını ortaya çıkardı, ancak bu kişiyi tanımlayan bir levha yoktu.
INRAP’ın başkanı Dominique Garcia, DNA testleri de dahil olmak üzere daha fazla inceleme yapılacağını söylüyor ancak şunları ekliyor: “İnsan vücudu içeren bir lahit arkeolojik bir nesne değildir. Bunlar insan kalıntıları ve lahdi incelerken, içindeki ceset ve diğer nesneleri incelerken saygıyla davranmalıyız.”
Garcia, testler tamamlandıktan sonra cesedin nereye defnedileceğine dair herhangi bir karar verilmediğini söyledi. “Söylemek için çok erken. Katedralde bir yere yeniden gömülmesi mümkün.”
The Guardian. 14 Nisan 2022.
You must be logged in to post a comment Login