UNESCO Tehlikedeki Arkeolojik Alanları Uyduyla Denetleyecek

UNESCO, tehlike altındaki arkeolojik alanları korumak için daha çok uydu takibi yapacağını açıkladı.

UNESCO, UNITAR (Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü) ve UNOSAT (Birleşmiş Milletler İşlevsel Uydu Uygulamaları Programı) arasında imzalanan anlaşma, uydu fotoğrafı teknolojilerini kullanarak dünya kültürel ve doğal mirasını daha iyi koruyabilmeyi amaçlıyor. Anlaşma, IŞİD gibi terörist örgütlerin Orta Doğu’da arkeolojik kentlere yaptığı saldırılar üzerine gündeme geldi.

unesco uyduyla antik kentleri izliyor

IŞİD Palmira’daki 2000 yıllık arkeolojik alanı Mayıs’ta ele geçirdi ve yok etmekle tehdit etti. UNESCO Genel Sekreteri Bokova, IŞİD’in türbeleri, tapınakları ve heykelleri yok etiğini, antik şehire patlayıcılar yerleştirdiğini söyledi.

Bokova, bir arkeolojik alanı uyduyla denetlemenin tahribatı azaltabileceğini, tahribatın kapsamını belgeleyebileceğini, rekonstrüksiyon için yardımcı olacağını, ve uluslararası mahkemelerde kanıt sağlayacağını belirtti.

Bokova “Bölünmüş bir ülke olan Libya için endişeliyiz. Orada küçük bir ofisimiz var, ve yerel hükümetler ile belediye başkanlarıyla birlikte çalışıyoruz. IŞİD’in genişlemesinden ve gençlerin radikalleşmesinden kaygı duyuyoruz. Somali için de endişeliyiz. Bu uydu programı bizim, aşırıcılıklara karşı cevabımız” diyor.

Anlaşma Çarşamba günü Almanya’da imzalandı.

Palmira’nın uydu görüntüsü. Görsel: UNESCO

UPI

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login