Aç Porsuk, İspanya’da Antik Roma Sikkelerini Ortaya Çıkardı

Yeni bir araştırmaya göre, yiyecek arayan aç bir porsuk, İspanya’daki bir mağarada yüzlerce Roma sikkesi olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, madeni paraları bulan porsuğun muhtemelen yiyecek aramak veya yuva yapmak için kazdığını söylüyor.

Arkeologlar ilk olarak Nisan 2021’de İspanya’nın kuzeyindeki Grado dışındaki ormanlık alanlardaki küçük bir mağaranın girişinde yerde duran birkaç sikke keşfettiler.

Araştırmacılar bu sikkelerin, şiddetli bir fırtınanın zemine birkaç metre kar bırakarak hayvanların yiyecek bulmasını zorlaştırdıktan sonra yakındaki ininden çıkan bir porsuk (Meles meles) tarafından ortaya çıkarıldığından şüpheleniyorlar. Aç porsuk muhtemelen yiyecek bir şeyler aramak için mağaraya girdi ama bunun yerine madeni paralara rastladı.

(Stonehenge Yakınında Bir Porsuk Tarafından Bronz Çağı Mezarı Bulundu)

Mağarayı tamamen kazdıktan sonra araştırmacılar, MS 3. ve 5. yüzyıllar arasına tarihlenen 209 sikke topladılar. Daha fazla analiz, çoğunlukla bakır ve bronzdan yapılan sikkelerin, Konstantinopolis (şimdi İstanbul), Yunanistan’daki Selanik ve Londra dahil olmak üzere Roma İmparatorluğu’nun çeşitli yerlerinde basıldığını ortaya çıkardı.

Ekip bulgularını 21 Aralık 2021’de Madrid Otonom Üniversitesi’nin Notebooks of Prehistory and Archeology dergisinde yayımladı.

Araştırmacılar makalelerinde, “Bulgular, bugüne kadar İspanya’nın kuzeyindeki bir mağarada bulunan Roma sikkelerinin en büyük koleksiyonu” diye yazdı. Ayrıca keşfi “olağanüstü bir keşif” olarak nitelendirdiler.

Sikkeler MS 200 ile 400 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun farklı yerlerinde basılmıştı. C: Alfonso Fanjul Peraza

1930’ların sonlarında, aynı ormanlık alanda “Chapipi eserleri” olarak bilinen 14 altın Roma sikkesinden oluşan bir koleksiyon da bulundu. Araştırmacılar, bölgedeki yoğun siyasi istikrarsızlık döneminde yerel halkın paralarını güvende tutmak için gömmüş olabileceğine inanıyor.

Yeni keşfedilen Grado koleksiyonundaki en yakın zamanlı sikke, Suebi’nin MS 409’da İspanya’yı işgal etmesinden ve Romalıları İspanya’dan atmasından sonra olan MS 430’a tarihleniyor. Suebiler, aslen günümüz Almanya’sından ve Çek Cumhuriyeti’nden bir grup Germen halkıydı.

Madrid Otonom Üniversitesi’nden bir arkeolog olan baş araştırmacı Alfonso Fanjul Peraza, “Önemli buluntuların bulunması sınır bölgesinde yaşanan yoğun çatışmaya bir tepki olarak görülebilir.” diyor.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen sikkelerin daha büyük bir koleksiyonun parçası olduğundan şüpheleniyorlar ve daha fazla sikke aramak ve mağarada yerinden edilmiş Romalıların da yaşadığına dair kanıt aramak için daha fazla kazı için mağaraya dönecekler.

Peraza, “Buranın tek seferlik bir saklanma yeri mi yoksa orada yaşayan bir grup insan mı olduğunu bilmek istiyoruz.” diyor.


Live Science. 11 Ocak 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login