Antik Mısır Mezarında Altın Dilli Mumyalar Bulundu

Muhtemelen öbür dünyada tanrılarla konuşmalarına yardımcı olması için altın dillerle donatılmış üç antik Mısırlının kalıntıları keşfedildi.

Antik Mısırlı adamın kafatası ve altın dili. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Bir erkek, kadın ve çocuktan oluşan mumyalar iki komşu mezarda bulundu. Mezar soyguncuları tarafından yağmalanan mezarlardan birinde kadın ve 3 yaşındaki bir çocuğun kalıntıları bulundu ve kapağı kadın şeklinde olan kireçtaşından bir lahit vardı. Ancak, Saite dönemi olarak da bilinen 26. Hanedan’dan (MÖ 664 – MÖ 525) adamın mezarına dokunulmamıştı.

(Mısır’da 2.000 Yıllık Altın Dilli Mumya Bulundu)

Oxyrhynchus arkeolojik misyonunun yardımcı direktörü Esther Pons Mellado, “Bu çok önemli, çünkü tamamen kapalı ve hiç dokunulmamış bir mezar bulmak çok nadir.” diyor.

Araştırmacılar, adamın mezarında yaklaşık 400 ushabti cenaze figürü buldu. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı ve Barselona Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen Oxyrhynchus Arkeoloji Misyonu ile araştırmacılar, Kahire’nin yaklaşık 160 kilometre güneyinde, günümüz El Bahnasa kasabası yakınlarındaki Oxyrhynchus arkeolojik alanında keşfi gerçekleştirdiler. Oxyrhynchus, Yukarı Mısır’ın 19. eyaletinin başkentiydi. Burası, MÖ 3. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar uzanan yüz binlerce papirüs üzerine eski Yunanca, Latince ve diğer dillerle yazılmış Oxyrhynchus papirüsleri adı verilen papirüsleriyle tanınıyor.

2.500 yıl boyunca kapalı kalan adamın mezarı, bir kireçtaşı lahit ve öbür dünya için hazırlanmış bir dizi eser içeriyordu. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Yeni bulunan iki mezar, antik başkentin tarihine katkıda bulunuyor. Adamın mezarı, insan biçimli bir kapağı olan kireçtaşı bir lahit içine gömülü bir mumyanın yanı sıra, ölen kişinin organlarını tutmak için tasarlanmış dört kanopik kavanoz, bir bok böceği de dahil olmak üzere muskalar, yeşil boncuklar ve ushabti olarak bilinen, fayans veya sırlı seramikten yapılmış yaklaşık 400 cenaze heykelciği içeriyordu.

Adamın mezarında insan şeklinde kapaklı bir lahit vardı. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Erkek, kadın ve çocuğun kimlikleri bilinmiyor, ancak arkeologlar devam eden kazıların daha fazla ipucu ortaya çıkaracağını umuyor.

Arkeologlar, eski Mısırlı bir erkek, kadın ve çocuğa ait üç altın varak dil buldular. C: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Bu yılın başlarında arkeologlar, eski Mısır mezarnda altın dili olan bir mumya daha bulmuşlardı. Ocak ayında, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Mısır’ın Akdeniz kıyısındaki bir arkeolojik alan olan Taposiris Magna’da altın dilli 2000 yıllık bir mumyanın keşfedildiğini duyurdu. Belki de bu kişiye, öbür dünyada, özellikle de yeraltı dünyasının tanrısı Osiris gibi bir tanrıyla konuşmasına yardımcı olması için bir altın dil verilmişti.


Live Science. 10 Aralık 2021.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login