Vezüv Patlamasından Kaçarken Ölen Bir Kişinin İskeleti Bulundu

Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu Pompeii ile aynı kaderi paylaşan Herculaneum’da, denize doğru kaçarken ölen bir adamın iskeleti bulundu.

Arkeologlar, Herculaneum’da Vezüv Yanardağı’nın 79 patlamasıyla gömülen bir kişinin kalıntılarını buldular. C: Herculaneum Arkeoloji Parkı

Pompeii yakınlarındaki antik Roma kenti Herculaneum’da, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu gömülen bir adamın kısmen parçalanmış kalıntıları keşfedildi.

Arkeologlar, 40 ila 45 yaşları arasında olduğuna inanılan adamın, patlamadan kaçmaya çalışırken denizden sadece birkaç adım ötede öldüğünü söylüyor.

Adamın iskeleti, antik kentin plajı olabilecek bir yerde, başı deniz yönünü gösterecek şekilde bulundu ve kafatasını ezmiş olabilecek bir çatı kirişi de dahil olmak üzere kömürleşmiş ahşapla çevriliydi.

(Herculaneum’da, Vezüv Patlaması Can Kurtaranı Tespit Edildi)

Herculaneum arkeoloji parkı müdürü Francesco Sirano, “Buradaki son anlar çok korkunçtu.” diyor.

“Yanardağın ürettiği piroklastik dalga ilk kez 300-400 derece, hatta bazı araştırmalara göre 500-700 derece sıcaklıkla kasabaya ulaştığında saat gece 1’di. Beyaz-sıcak bir bulut saatte 100 km hızla denize doğru ilerledi, o kadar yoğundu ki içinde oksijen yoktu.”

Adamın kemikleri, Sirano’nun “kurbanın kanının bıraktığı lekelerin işareti” olduğunu söylediği parlak kırmızı bir renge sahipti.

Keşif, komşu Pompeii’den çok daha küçük ve daha az bilinen bir yer olan Herculaneum’daki ilk arkeolojik kazı sırasında neredeyse otuz yıl içinde yapıldı.

1980’lerde ve 90’larda yapılan kazılarda, deniz yoluyla kurtarılmayı beklerken sığındıklarına inanılan tekne barakalarına yığılmış 300’den fazla kurbanın iskeletleri ortaya çıkarılmıştı.

İtalya kültür bakanı Dario Franceschini şunları söylüyor: “Herculaneum arkeolojik alanında bir kişinin kalıntılarının sansasyonel keşfi harika bir haber, çünkü her şeyden önce buluntu, bakanlığın teknik personeli tarafından yürütülen bilimsel kazıların yaklaşık 30 yıl sonra bu yerde yeniden başlamasından kaynaklanıyor.”

Herculaneum, 18. yüzyılın başlarında bir kuyu kazılması sırasında yeniden keşfedilene kadar yaklaşık 15 metre volkanik külün altına gömülüydü.


The Guardian. 15 Ekim 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login