Aksaray’da yer alan Aşıklı Höyük’te sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan beyin ameliyatı geçiren kadının yüzü balmumu ile canlandırılacak.
Aksaray ilinde yer alan ve ilk olarak yaklaşık MÖ 8.400 yıllarında yerleşim görmeye başlayan Aşıklı Höyük, Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Burada 1989 yılında başlayan kazılarda, göçebe hayattan vazgeçerek yeni bir yaşam tarzını benimseyen ve kalıcı olarak yerleşik hayata geçen insanların hikayesi araştırılıyor.
1989 yılında Aşıklı Höyük’te bulunan 20-25 yaşlarındaki bir kadın iskeletindeki kafatasında beyin ameliyatı izine rastlanmıştı. Anadolu’nun bilinen en eski beyin ameliyatının kanıtlarını taşıyan kadının, ameliyattan sonra bir hafta daha yaşadığı düşünülüyor.
(Kapadokya’nın En Eski Yerleşim Yeri Aşıklı Höyük İnfografiği)
Şimdi ise Aksaray Müzesi’nde sergilenen kafatası için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan iznin ardından Aksaray Belediyesi etlendirme çalışması projesi başlattı. Kafatasının üç boyutlu taraması yaptırıldı. Bu canlandırmalardan iki tane yapılması ve Aksaray Bilim Merkezi ve müzede sergilenmesi planlanıyor. Balmumu ile canlandırma işlemleri Almanya’da yaptırılıyor.
Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, kafatasının ait olduğu kadının bebeğiyle birlikte gömüldüğünü ve günümüze kadar o şekilde ulaştığını belirtiyor.
Özbaşaran, “Bu kafatasının özellikle delindiği, çok hassas bir şekilde işlem yapıldığı ortaya çıkarıldı. Bunun obsidyen deliciler kullanılarak yapılan bir ameliyat olduğu belirlendi. Bu delik olduktan sonra kafatasındaki hücrelerde yenilenme var. Yani kadının en azından bir süre daha yaşadığı anlaşılıyor. Aşıklı Höyük’ün tıp tarihi açısından önemi çok büyük. Kafatasıyla ilgili yeni bir çalışma yürütülüyor. Onu üç boyutlu olarak canlandıracağız. Heyecanla bekliyoruz, projeyle o kadını canlandırmış olacağız. Biz de Aşıklı kadınıyla tanışacağız. O bakımdan çok heyecanlıyız.” diyor.
You must be logged in to post a comment Login