Antropolojik incelemeler ve belgeleme kapsamında, Tahran’da keşfedilen ve 7 bin yıllık olan kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Kadının iskeleti, Kasım 2014’te Tahran Su ve Atıksu Firması’nın çalışmaları sırasında bir arkeoloji öğrencisinin şans eseri çömlek kalıntılarını fark etmesi ardından keşfedilmişti. Müteakip kazılarda 7,000 yıllık olduğu söylenen kadın iskeleti bulundu.
Daha sonra uzmanlar tarafından iskelet üzerinde 3 boyutlu belgeleme yöntemleri kullanıldı. Yöntemi uygulayan Mohammad Reza Rokhni 3 boyutlu yöntem için iskeletin eksiksiz olan parçalarını kullandıklarını, eksik olan ya da canlandırmaya uygun olmayan kısımlar için de insan iskeletindeki simetri özelliğini kullandıklarını açıkladı.
“Model geliştirilirken, iskeletin bulunduğu sırtüstü pozisyonun, gömüldüğü pozisyon olduğu düşünüldü. Yüzü canlandırmak için eksik kısımların 3 boyutlu modeldeki hallerinin dijital bir versiyonunu çıkardık. Hazırlanan modelin yüzündeki 11 nokta belirtildi: bunlar gözlerde, burunda, yanaklarda, dudaklarda ve çenedeydi. Daha sonra dijital olarak bu noktaların arası dolduruldu ve bize yüzün kesin bir görüntüsünü verdi.”
Rokni arkeolojik olarak bir izi bulunmayan saçların rekonstrüksiyonu hakkında şunları söyledi: “Saç kalıntısı olmadığı için Cheshmeh Ali çanak çömleğindeki kanıtları örnek aldık.”
Rokni rekonstrüksiyonun, kadının 7,000 yıl önceki orijinal yüzüne %95 oranında benzeyeceğini söyledi. “Bu yüz rekonstrüksiyonlarında yaygın bir uygulamadır. Fakat yüzü daha doğal bir hale getirmek için sisteme bazı gerçek insan yüzleri de yükledik. Bu detaylarla daha iyi ve düzeltilmiş bir yüz oluşturuldu.”
Arkeoloji Araştırma Merkezi’nin başındaki Hamideh Choubak, günümüz insanların eskiden yaşamış insanların nasıl göründüğü öğrenmesinin çok ilginç olduğunu söyledi.
Mehr News Agency
You must be logged in to post a comment Login