İskoçya’daki Tunç Çağı Mezarında Ala Geyik Betimleri Bulundu

İskoçya’nın en ünlü Tunç Çağı bölgelerinden birinde yer alan bir anıt mezarda, alageyikleri betimleyen oymalar bulundu.

Oymaların 4.000 ila 5.000 yıllık olduğu düşünülüyor. C: Santiago Arribas Pena/HES/PA

Boynuzları büyümüş iki erkek alageyiği ve genç geyikler olduğu düşünülen çok sayıdaki hayvanları temsil eden oymalar, İngiltere’nin en zengin Neolitik ve Tunç Çağı alanlarından birine ev sahipliği yapan Argyll’deki Kilmartin Glen’de tesadüfen keşfedildi.

Arkeologlar, oymaların Neolitik ve Erken Tunç Çağ’ı kapsayan bir dönem olan 4.000 ila 5.000 yıl önce yapıldığını tahmin ediyorlar. Bu betimler, Birleşik Krallık’ta Kilmartin Glen’de bulunan tarih öncesi halka işaretlerinin yanısıra türlerinin ilk örnekleri olma özelliklerini taşıyor.

(İrlanda’da Tunç Çağ’a Ait El Değmemiş Bir Mezar Keşfedildi)

Geyik oymaları, bir akşam bölgeyi ziyaret eden ve Tunç çağına ait bir anıt mezar olan Dunchraigaig mezarını inceleyen Hamish Fenton tarafından bulundu.

Dunchraigaig Anıt Mezarı. C: Wikimedia Commons

Fenton, anıtın yanından girilen mezar odasını keşfetmeye karar verdikten sonra, bir meşale ile içeri girdi. Bournemouth Üniversitesi’nden bir arkeoloji mezunu olan Fenton, odanın taştan kapağındaki hassas ve sıra dışı işaretleri fark etti.

Fenton, “Meşaleyi etrafa doğru çevirdiğimde, çatı levhasının alt tarafında, kayadaki doğal işaretler gibi görünmeyen bir desen fark ettim. Bir geyiğe baş aşağı baktığımı görebiliyordum ve etrafa bakmaya devam ederken kayanın üzerinde daha fazla hayvan belirdi.” diyor.

“Bu tamamen şaşırtıcı ve beklenmedik bir keşifti ve bana göre bunun gibi keşifler arkeolojinin gerçek hazinesidir ve geçmişe dair anlayışımızı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.”

Kilmartin Glen’deki Dunchraigaig mezarının içinde keşfedilen oymalar. C: Historic Environment Scotland

İskoçya Tarihi Çevre kurumu, mezarda daha fazla araştırma yapılmasına ve odanın korunmasını sağlamak için bölgenin koruma altına alındığını söyledi. Kurum, kaya sanatı projesinin, silik işaretlerin düzgün bir şekilde görülmesini ve çalışılmasını sağlamak için oymaların ayrıntılı üç boyutlu taramalarını ve dijital modellerini zaten yaptığını söyledi.

Projenin baş araştırmacısı Dr Tertia Barnett, bunların İskoçya’da bulunan ilk tarih öncesi hayvan oymaları olduğunu söylüyor. Betimlerin figüratif tarzı, bölgede bu tarihteki kaya sanatının esas olarak geometrik olduğu varsayımıyla da çelişiyor.

“Birleşik Krallık’ta birkaç tarih öncesi geyik oyması daha önceden bilinse de, Erken Tunç çağında yaratılanlar oldukça şematikti. Dunchraigaig anıt mezarındaki bu oymaların bu kadar büyük anatomik detayı göstermesi dikkat çekici ve hangi hayvan türlerini temsil ettikleri konusunda hiçbir şüphe yok.”


The Guardian. 31 Mayıs 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login