Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan’daki Kaunos Antik Kenti’nde 2.000 yıllık tuz sahası bulundu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, AA’ya yaptığı açıklamada, İztuzu Plajı’nın üniversitelerine devredilmesiyle bölgede bilimsel çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Başkanlığını Prof. Dr. Cengiz Işık’ın yaptığı çalışmalar sırasında, İztuzu bölgesinde tuz üretilen 48 tava ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde antik dönemde çalışmaların canlandırılacağı bir proje hazırlanarak, turizme kazandırılması bekleniyor.
Kaunos Antik Kenti kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesiste birbirinden kanallarla ayrılan üç tam ve yanlarda iki yarım parsel içinde 48 tuz tavası ile 4 kanal tespit ettiklerini söyledi.
Kaunos tuzunun üretildiği tava ve kanallardan oluşan antik tuzla tesisinin, İztuzu kumsalı arkasında kalan İnceburun Tepesi arasındaki dar bir kumul üzerine yapıldığını dile getiren Ufuk Çörtük, 2000 yıl öncesinde kentteki tuz üretiminin sosyal ve ekonomik yaşamın vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu bildirdi.
Kaunos Antik Kenti
Antik çağda bir liman kenti olan Kaunos Antik Kenti, günümüzde kıyıdan içeride bulunmakta. Kentin girişinde kaya mezarları bulunmakta ve 3 kilometre uzunluğundaki sur duvarı, agora, stoa, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak gibi yapılarıyla tam bir kenttir.
Kaunos Antik Kenti, döneminin büyük ticaret ve medeniyet merkeziydi. Bölgede yapılan kazılarda tuz üretiminin antik kent halkına büyük gelir sağladığı anlaşılıyor.
You must be logged in to post a comment Login