Karadeniz’de Büyük Bir Bizans Gemisi Batığı Bulundu

Karadeniz’de, Sivastopol yakınlarında, yaklaşık 82 metre derinlikte büyük Bizans gemisi keşfedildi.

Zvezda Televizyonu’nun haberine göre, şimdiden eşsiz olduğu iddia edilen gemi, daha önce de birçok önemli arkeolojik keşifte imzası olan Rostov-Dive Derin Deniz Keşif Klubü üyeleri tarafından bulundu.

Deniz tabanında bulunan geminin 125 m uzunluğunda büyük bir Bizans Gemisi olduğu açıklandı. Gemi bilinmeyen bir nedenle batmış gibi gözüküyor.

Rostov-Dive klubü şefi Dunyaev, batığa ortak bir keşif gezisi düzenlemek ve kültürel değerlerin zarar görmesini önlemek için  Rus Savunma Bakanlığına ve Coğrafya Derneği’ne başvurdu. Dalgıçlar özel görev birlikleriyle birlikte geminin olduğu düşünülen bölgede bir arama harekatı başlattı.

Bu arayış sonunda birçoğu zarar görmemiş olan yüzlerce amfora bulundu. Gemi büyük ihtimalle çeşitli yağlar ve şaraplar taşıyordu.

Karadeniz Filosu Deniz birimleri, Rus Coğrafya Derneği’nden bilimadamları ve arkeologlar, Rostov-Dive Dalış Kulübüyle birlikte derin deniz çalışmalarına hazırlanıyor.

Araştırmada, deniz tabanındaki kalıntılar ve buluntular yerlerinden kaldırılmadan önce sualtındaki buluntuların bir haritası çıkarılacak. alanın ve buluntuların fotoğrafları ve videoları çekilecek. Ayrıca buluntuların videoları ve fotoğrafları çekilecek, ve 3 boyutlu çizimleri yapılacak.

Araştırmacılar ayrıca birden fazla batık olup olmadığını, ve geminin ne zaman ve neden battığını araştıracak.

10 Haziran’da başlayacak büyük ölçekli ortak araştırmanın uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

Russia Beyond the Headlines

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login