Mısır'da 59 Rahip Mumyası ve Sıradışı Tanrı Heykeli - Arkeofili

Mısır’da 59 Rahip Mumyası ve Sıradışı Tanrı Heykeli

Mısır’daki Sakkara nekropolünde bulunan hiç açılmamış tabutların sayısı bir ay içinde 13’ten 59’a yükseldi ve dahası da var!

Hiyeroglifler, tabutlara gömülen insanların çoğunun rahip olduğunu gösteriyor. C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Bakanlık, 3 Ekim’de Mısır’ın 26. Hanedan’a kadar tarihlenen (MÖ 688-MÖ 525) renkli tabutların, üç mezar odasının içinde veya yakınında yan yana yığılmış halde bulunduğunu söyledi. Mumyalar hala tabutların içinde korunuyor ve tabutların üzerindeki hiyeroglifler mumyaların çoğunun rahip olduğunu gösteriyor.

Tabutların yanında, 28 küçük heykelin kalıntılarını buldular. En ilginç heykellerden biri, Lotus çiçeği şeklinde bir başlık giymiş bir şekilde gösterilen tanrı Nefertem’in yaklaşık 35 cm uzunluğundaki heykeliydi.

C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, başlığın kırmızı akik taşı, turkuaz ve lapis lazuliden yapıldığı belirtildi. Antik Mısır mitolojisinde Nefertem, Lotus çiçeği ile ilişkilendirilen bir tanrıydı ve Mısır’ın ilk başkenti Memphis’te popüler olan bir yaratıcı tanrı olan Ptah’ın oğluydu. (Sakkara, Memphis’in mezar yeriydi.)

C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Tabutların yanında bulunan bir başka küçük heykel, tanrı Ptah ve Soker’in karışımı olan tanrı Ptah-Soker’i tasvir ediyor.

Mısır Eski Eserler Bakanı Zahi Hawass: ‘’Saqqar, tanrı Soker nedeniyle Sakkara olarak anılırdı. Geç Dönem’de (tabutların tarihlendiği dönemde) Memphis tanrısı Ptah ile Soker arasında bir kombinasyon vardı.’’ diyor ve ekliyor: ‘’ Bu benzersiz bir Ptah-Soker heykeli. Bunu daha önce hiç görmedim.’’

C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Tabutlarla birlikte çok sayıda ushabti figürini de bulundu. Eski Mısırlılar, ölülerini, öteki dünyada işe yarayacağına inandıkları için, ushabti figürinleriyle birlikte gömerlerdi.

C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Mısır, 26. Hanedan döneminde bağımsızlığını kazanmak ve sürdürmek için mücadele etti. Hanedan’ın  başlangıcında, firavunlar Asur’un alt kademesindeydi, ancak Asur gücü zayıfladıkça Mısırlılar siyasi bağımsızlıklarını ilan edebildiler. Ancak Perslerin yükselişi, MÖ 525’te hanedanın sonunu getirdi; Mısır, Pers İmparatorluğu tarafından fethedildi.

C: Mısır Eski Eserler Bakanlığı

Sakkara’daki çalışmalar, Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Mustafa Waziri liderliğindeki Mısırlı bir ekip tarafından yürütülüyor. Çalışmalar devam ediyor ve yakın zamanda daha fazla tabut ve diğer eserlerin keşfedilmesi bekleniyor.


Live Science. 6 Ekim 2020.

İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi mezunu. Aynı okulda Tarihöncesi Arkeolojisi bölümünde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login