Mezar Gizemini Çözmek İçin Raphael’in Yüzü Canlandırıldı

Sanat dedektifleri, İtalyan ressam Raphael’in yüzünün 3 boyutlu yapısını yeniden yaratarak mezarındaki eski gizemi çözdü.

Raphael, burnunun gerçek halini beğenmemiş olsa da aslında burnu böyle görünüyordu.

Michelangelo ve Leonardo da Vinci ile beraber Rönesans’ın büyük üç ressamından biri ve dahi bir çocuk olan sanatçı, 1520’de 37 yaşında öldü. Kırmızı bir gül, tüm yıl boyunca Roma’nın Pantheon’undaki mezarını süslüyor.

İskeleti 19. yüzyılda mezardan çıkarıldı ve bu noktada kafatasının alçı kalıbı yapıldı. Ancak uzmanlar kalıntıların gerçekten Raphael’e ait olduğundan emin değillerdi. Çünkü kazıda bütün ve parça halinde başka iskeletler de ortaya çıktı.

İskeletlerin birkaçı sanatçının öğrencilerine aitti ancak diğerleri tanımlanamadı.

(Burdur’da Bulunan Antik İnsanların Yüzü Canlandırıldı)

Popüler bir efsaneye göre, aktif bir cinsel yaşamı olduğu söylenen Rönesans ressamının 1520’de frengiye yenik düştüğü söyleniyor. Ancak uzmanlar, muhtemelen dondurucu gecelerin geç saatlerinde sevgililerini ziyaret etmesiyle yakalandığı zatürreden öldüğünü kabul ediyorlar.

Bu yıl ölümünün üzerinden 500 yıl geçmesiyle, üniversite ekibi alçı kalıbının üç boyutlu halini yeniden yapılandırmaya başladı.

Moleküler biyoloji uzmanı Mattia Falconi AFP’ye, dönemin diğer sanatçılarının portrelerinde resmedilen Raphael ile sanatçının otoportrelerinde resmedilen Raphael arasında net bir eşleşme bulduğunu söyledi.

Falconi, “1833’te ortaya çıkarılan iskeletin Raffaello Sanzio’ya ait olduğuna dair ilk kez somut kanıtımız var.” diyor.

‘Burun onun değil’

Üç boyutlu rekonstrüksiyon “orijinal yüzün yalnızca yüzde 80’ini yakalar ancak sonuç hakkında hiçbir şüphe yoktur. Oraya gömülü olduğunu bildiğimiz öğrenciler gibi görünmüyor ve bir yabancının yapılan rekonstrüksiyona bu kadar benzer görünmesi tesadüf olamaz.”

Falconi, yüzün bu şekilde yeniden yapılandırılamayan tek kısmının kulaklar olduğunu söylüyor: “Ama neyse ki Raphael’in kulaklarını örten uzun saçları vardı.”

İskeletin Raphael’e ait olduğunun doğrulanması, saç ve göz rengini belirlemek için iskeletin daha ileri analiz edilmesine kapı açıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl iskeleti yeniden çıkarma projesi askıya alındı ancak Falconi, ekibinin sanatçının gerçek benliğine ne kadar sadık kalacağı ile ilgileneceğini söyledi.

“Üç boyutlu model, gözlerinin ve ağzının (portrelerde) kendine ait olduğunu gösteriyor ancak kendi burnunu çizerken fazla iyimser davranmış.”

“Raphael’in kendisini genellikle olduğundan daha genç çizdiğini biliyoruz ve bu model onu gerçekte olduğu gibi görmemizi sağlıyor.”

Sanatçı ve 16. yüzyılın ünlü biyografi yazarı olan Giorgio Vasari tarafından “Ressamların Prensi” olarak adlandırılan sanatçının gerçek boyutlardaki 3 boyutlu basılmış büstü, doğum yeri olan İtalya, Urbino’daki müzede sergilenecek.

Erken ölümüne rağmen Raphael, şu an çoğu Vatikan’daki gösterişli ve onun freskleriyle dolu birkaç odası olan müzelerde sergilenen çığır açıcı eserler üretti.

Raphael’in ölümünden sonra öğrencileri tarafından tamamlanan eserlerden bazıları, Vatikan’ın en popüler odalarında sergilenmeye devam ediyor.


AFP. 6 Ağustos 2020.

Marmara Üniversitesi Eczacılık bölümü öğrencisi, arkeolojiye küçük yaşlardan beri ilgi duyuyor.

You must be logged in to post a comment Login