Ot ve Küllerden Oluşan 227.000 Yıllık Yataklar Bulundu

227.000 yıl önce Güney Afrika’daki Border Mağarası’nda yaşayan insanlar, hazırladıkları çim yataklarda uyuyorlardı. Bu keşif, şimdiye kadar türünün en eskisi.

Güney Afrika’daki Border Mağarası. C: A. Kruger

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi’nden Lyn Wadley, “Bu, türümüzün kökenine oldukça yakın bir tarih.” diyor.

Wadley ve ekibi, tarih öncesi dönemde ara sıra iskan edilmiş olan KwaZulu-Natal eyaletindeki Border Mağarası’nı kazıyor. Burada yaşayan halklar, çok kuru koşullar altında günümüze kadar korunmuş birçok katman bıraktı.

(Güney Afrika’da Bilinen En Eski Çizim Bulundu)

Araştırmacılar, bu katmanların çoğunda, hala mağaranın dışında yetişen Panicum maximum da dahil olmak üzere, çeşitli türlerden yapılmış çim yatakları buldu. Yatak içeren en eski katmanlar 227.000 ile 183.000 yaşları arasına uzanıyordu.

Bu çim tabakası genellikle kül tabakalarının üzerindeydi. Bazı yerlerde bu küller yanmış otlardan oluşuyordu, bu da insanların eski, haşere istilasına uğramış yataklarını yaktıklarını ve üstüne yeni yataklarını yerleştirdiklerini gösteriyor.

C: Wits University

Diğer yerlerde ise küller yanmış odunlardan oluşuyordu, bu da odun ateşinden çıkan küllerin önce yere yayıldığını ve üstüne çimenlerin yerleştirildiğini gösteriyor.

Wadley, bunun insanların böcekleri caydırmak için kasıtlı olarak küllerin üzerine çim örtüsü koyduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Ekip ayrıca yanmış kafur odunu parçaları buldu – kafur günümüzde hala böcek kovucu olarak kullanılıyor. Wadley, “Belki de uçan böcekleri uzaklaştıran duman yüzünden yakılmıştır.” diyor.

C: Wits University

Wadley’in bu otların yatak için kullanıldığından hiç şüphesi yok. Sadece mağaranın korunaklı arka tarafında ve genellikle ateş yerlerinin yakınında bulundular. Hatta bazen yatakların kenarları hafifçe yanmıştı.

Bazı yataklar ile karışmış kaya parçaları, insanların taş aletler yaparken yatakların üzerine oturduğunu gösteriyor.

Yataklarda, insanların ciltlerini boyamış olabilecekleri aşı boyası tozu parçaları bile var. Ancak mağaranın çatısında da aşı boyası var, bu yüzden ekip çatıdan düşmediğinden emin olamıyor.

Bu keşiften önce, bilinen en eski yatak 77.000 yaşındaydı. Wadley bunu Sibudu mağarasında, yine KwaZulu-Natal’da bulmuştu.

C: Wits University

Araştırmacılar ayrıca 170.000 yıl kadar önce insanların bitki pişirdiğine dair kanıtlar buldu. Wadley, “Günlük yaşamın özüne ulaşmak istiyorsanız bitkilere bakın.” diyor.

Wadley’in ekibi, 227.000 yıl önce Border mağarasında yaşayan insanların modern insanlar (Homo sapiens) olduğunu varsayıyor, ancak bunun Homo naledi gibi başka bir tür olmadığından emin olamıyor.


New Scientist. 13 Ağustos 2020.

Makale: Wadley et al. 2020. Fire and grass-bedding construction 200 thousand years ago at Border Cave, South Africa. Science.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login