Araştırmacılar, yaklaşık 15.000 yıl önce Natufian kültürüne ait insanların yılan ve kertenkele yediğine dair kanıtlar buldular.
Araştırmacılar, makalelerinde İsrail’deki el-Wad Terrace kazı alanındaki mağaralarda bulunan pullu hayvan kemikleri ve onlar hakkında ne öğrendiklerini açıkladılar.
Pullular (Squamate), aralarında yılanlar ve kertenkelelerin de olduğu belirli sürüngen türlerini içerir. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, yaklaşık 15.000 yıl önce Natufian halkının yaşadığı bir mağarayı araştırıyorlardı. Natufian kültürü insanlarının ev inşa eden ve bitki yetiştiren ilk insanlardan biri olduğuna inanılıyor – hala avcı-toplayıcı olmalarına rağmen, çiftçi olmanın eşiğindeydiler.
(15.000 Yıllık İnsan Kalıntılarında Kulak İltihabı Görüldü)
Araştırmacılar, Natufian halkı tarafından yapılan eserleri (bıçaklar ve diğer aletler) içeren mağarada bulunan malzemeyi eledikçe, buldukları kemiklerin çok yüksek bir yüzdesinin pullulara, özellikle de kamçılı yılan ve camsı kertenkelelere ait olduğunu fark ettiler. Bu kemiklerin yüksek miktarda bulunması, bu insanların onları yiyor olup olmadığının merak edilmesine neden oldu.
İnsanlar tarafından yenildiklerini görmek için geyik veya ayı gibi büyük yaratıklardan gelen kemiklerin test edilmesi genellikle kolaydır, çünkü genellikle bıçak veya diş izleri vardır. Ancak küçük yılan kemiklerini test etmek daha zor bir işti. Hayvanların insanlar tarafından yenilip yenilmediğini öğrenmek için araştırmacılar, modern yılan ve kertenkele kemiklerini, eski pulluların karşılaşabileceği koşullara maruz bıraktılar. Örneğin, kasaplık işlemleri, kavurma ve kumlama ve yırtıcılara bazı parçaların verilmesi. Modern kemikler daha sonra benzerlikler için eski kemiklerle karşılaştırıldı.
Araştırmacılar, eski ve yeni kemikler arasında, Natufian halkının gerçekten de yılan ve kertenkele yediğine ikna edecek kadar benzerlik buldular. Bilim insanların bu bulguların mantıklı olduğunu öne sürüyorlar.
Bölgede yaşayan insanlar evlerini inşa ettiyse, yerel olarak mevcut olan her şeyi yiyerek hayatta kalabilmeleri gerekiyordu. Etrafta çok sayıda yılan olmalıydı ve bu da onları yemek için olası bir hedef haline getirmiş olmalıydı.
Araştırmacılar ayrıca sadece zehirli olmayan yılanların insanlar tarafından tüketim belirtileri gösterdiğini belirtti.
Phys. 30 Haziran 2020.
Makale: Lev, M. A., Weinstein-Evron, M., & Yeshurun, R. (2020). Squamate bone taphonomy: A new experimental framework and its application to the Natufian zooarchaeological record. Scientific Reports, 10(1), 1-13.
You must be logged in to post a comment Login