Meksiko’da Düzinelerce Mamut Kemiği Bulundu

Arkeologlar, Meksiko’nun hemen kuzeyinde, insan yapımı tuzakların yakınında yaklaşık 60 mamuta ait kemikler buldular.

Meksiko’nun hemen kuzeyindeki eski Santa Lucia askeri hava üssünde yaklaşık 60 mamut kemiğinin bulunduğu alanda çalışan bir arkeolog. C: INAH

Kemiklerin ortaya çıkartıldığı inşaat halindeki havaalanında geçtiğimiz yıl da onlarca mamut kemiği bulunmuştu.

Her iki keşif de, bir zamanlar sığ bir göl olan bölgenin mamutlar için ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor ve bir ovada mamutları mızraklarla kovalayan avcı gruplara dair hayal gücümüzün ne kadar da hatalı olduğunu gösteriyor. İnsanlar daha önce düşünülenden daha akıllı olabilirdi.

(Mamut Kemiklerinden Yapılmış 25.000 Yıllık Yapı Bulundu)

Bununla birlikte şu an için Meksika’daki arkeologlar, neredeyse hepsini kazamayacakları kadar çok mamut kalıntısı ile karşı karşıya.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden arkeolog Pedro Sánchez Nava “Çok fazla var, yüzlerce var.” diyor.

Enstitü eski bir askeri hava üssünün sivil bir havaalanına dönüşmesi için çalışmaların başladığı Ekim ayında üç büyük fakat sığ alanda kazı yapmaya başladı. Yaklaşık altı ay içinde, 60 farklı soyu tükenmiş büyük otçula ait kemikler bulundu. Sánchez Nava, bu hızın yani ayda yaklaşık 10 mamut bulunmasının devam edebileceğini söylüyor. Havaalanı projesinin 2022 yılında tamamlanması ve kazının bitmesi planlanıyor.

En az 60 mamuta ait kemiklerin bulunduğu alan. C: INAH

Kazılar, bir zamanlar Xaltocan olarak bilinen ve şimdi kaybolan eski bir gölün kıyısında gerçekleştiriliyor. Sığ olan bu göl, görünüşte her gün bol miktarda ot ve sazlık üreterek 150 kilogramlık mamutları kendine çekiyordu. Sánchez Nava “Onlar için bir cennet gibiydi.” diyor.

Kazılar geçen yıl San Antonio Xahuento mezrasında bulunan mamut çukurlarından yaklaşık 10 kilometre uzakta yer alıyor. Orada, görünüşe göre 2 metrelik derin tuzaklardan çıkamayan mamutları yakalamak için yaklaşık 15.000 yıl önce insan yapımı iki çukur kazılmıştı.

Bir çöplük kazısı sırasında bulunan çukurların en az 14 mamutun kemikleri ile dolu olduğu ve bazı hayvanların kasaplık işlemlerinden geçtiği görüldü.

Enstitü, avcıların mamutları tuzaklara kovalamış olabileceğini söylüyor. 15.000 ila 20.000 yıl öncesine karşılık gelen katmanlarda, Amerika’da soyu tükenmiş olan bir at ve bir deve türünün de kalıntıları bulundu.

İnşaat alanındaki yeni kazılarda, henüz insanların hayvanları kestiğine dair belirgin kesik izlerine rastlanmadı.

Sánchez Nava, en son keşfedilen mamutların görünüşe göre antik gölün çamuruna batıp öldüğünü veya diğer hayvanlar tarafından yenildiğini söylüyor.

Ancak kemikler daha fazla çalışmaya tabi tutulacak, çünkü Sánchez Nava insanların mamutlar çamura battıktan sonra onları kesmiş olabileceklerini düşünüyor.

Ve eski insanların muhtemelen göl kıyısı çevresindeki çamur havuzlarını ve düzlükleri bir tür doğal tuzak olarak kullanmış olabileceği düşünülüyor.

“Onları çamura doğru kovalamış olabilirler. Eski insanlar mamut eti elde etmek için çok planlı ve organize bir iş bölümüne sahiptiler.”

Bulunan çok sayıda mamut, bilim insanlarının, atalarımızın akşam yemeği menüsünde ne kadar sık mamut olduğuna dair görüşlerini de değiştirebilir.

Sánchez Nava, mamut yemeğinin arada sırada elde edebildikleri bir şans olarak düşünüldüğünü, ancak aslında günlük diyetlerinin bir parçası olabileceğini söylüyor.

Mamut kemikleri bölgede her zaman çok sayıda bulunuyordu. Öyle ki, 1325-1521 yılları arasında Meksika Vadisi’ne hükmeden Aztekler, bu bölgede büyük kemikler bulduklarını kaydetmişlerdi. Aztekler bu kemikleri, bir zamanlar bu vadide devlerin yaşadığına dair efsanelerin kanıtı olarak yorumluyorlardı.

Bilim insanları çok sayıdaki mamut kalıntısı sayesinde, mamutların nasıl beslendiğini ve yaklaşık 10.000 yıl önce anakaradaki yok oluşlarına katkıda bulunmuş olabilecek genetik soy içi çiftleşme veya azalma yaşayıp yaşamadıklarını araştırmasına izin verecek.


The Associated Press. 22 Mayıs 2020.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü.

You must be logged in to post a comment Login