Son Dinozorlar Arasında Yaşayan ‘Çılgın Canavar’ Bulundu

‘Çılgın canavar’ olarak adlandırılan kedi büyüklüğünde bir memeli, dünyadaki son dinozorların arasında Madagaskar’da yaşadı.

Yeni tanımlanan 66 milyon yıllık fosilin detayları, Nature dergisinde yayımlandı. Bu keşif, memelilerin evrimsel tarihlerindeki bu noktada genellikle çok küçük (fare kadar) oldukları varsayımlarına meydan okuyor.

Araştırmacılar, bu hayvanın 3 kilogram ağırlığında olduğunu ve yetişkin boyutuna ulaşmadığını söylüyor. Bilim insanları, Adalatherium hui olarak adlandırılan porsuk benzeri yaratığın muhtemelen bir tünel kazıcı olduğunu düşünüyorlar.

(Yarasalar Neden Evrimin En Büyük Bilmecelerinden Biri?)

Burnunun içinde geniş bir sinir koleksiyonuna sahipti ve bu da bu alanı son derece hassas hale getiriyordu. Bu özellik, tünel kazıcı hayvanlarda sıklıkla görülen bir özellik.

Araştırmacılar, kabaca evcil bir kedinin büyüklüğünde olan bu hayvanın son dinozorlarla yaşadığına inanıyorlar. C: Reuters

Memeliler dünyayı ele geçirmeden önce, muhtemelen gezegende hüküm süren çok daha büyük dinozorlardan ve ve diğer yırtıcılardan kaçmak zorunda kaldılar.

Söz konusu fosil örneği 1999 yılında kuzeybatı Madagaskar’ın Mahajanga Havzasında bulundu. Bu fosil, dinozorlar zamanında Hindistan ve Afrika’yı içeren eski bir süper kıta olan Gondwana’dan en eksiksiz ve en iyi korunmuş memeli bulgusu oldu. Ancak, bu memeli hayattayken, Gondwana dağılmış ve Madagaskar zaten bir ada haline gelmişti.

Ekip üyeleri, Adalatherium’un adadayken, farklı türlerde yırtıcılarla ve anakarada yaşayan memelilerle farklı yiyecek kaynaklarıyla karşılaşmış olması gerektiğini düşünüyor. Bu, hayvanın büyük boyutunu geliştirmesine yol açmış olabilir.

Araştırmacılar, Adalatherium hui adı verilen erken memelinin iskeletini içeren alçıyı taşıyor. C: Nature

Bu çok eksiksiz örnek, bilim insanlarına, şimdi soyu tükenmiş olan Gondwanatherian olarak bilinen bir memeli dalı hakkında eşşiz bir fikir veriyor.

“Adalatherium” ismi, Madagaskar dili ve Yunanca çevrildi ve “çılgın canavar” anlamına geliyor.

Araştırmayı yöneten Denver Doğa ve Bilim Müzesi’nden David Krause, keşfin “birçok kuralı yerle bir ettiğini” söylüyor.


Makale: Krause, D. W., Hoffmann, S., Hu, Y., Wible, J. R., Rougier, G. W., Kirk, E. C., … & Evans, A. R. (2020). Skeleton of a Cretaceous mammal from Madagascar reflects long-term insularity. Nature, 1-7.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login