Amerika’ya yerleşen ilk insanların kökeni araştırmacılar arasında uzun süredir tartışılıyor. En çok kabul gören teori, 14,000dan biraz daha eski bir zamanda, insanların Bering Boğazı’nı kaplayan bir kara köprüsünü kullanarak Sibirya’dan Alaska’ya göç ettiği şeklinde. Fakat 1990larda bir grup araştırmacı, Kuzey Amerika’nın Üst Paleolitik dönemde, önce Grönland sonra da bir buzul köprüsü kullanarak Avrupa’dan gelen insanlar tarafından ilk defa yerleşildiğini öne sürdü.
Şimdi Missouri Üniversitesi ve Cleveland Doğa Tarihi Müzesi’nden uzmanlar, bu buzul köprüsü teorisini destekleyen kanıtları çürüttüklerini söylüyorlar.
Chesapeake Koyu Buluntuları
Buzul köprüsü teorisinin en güçlü kanıtı Chesapeake Koyu’ndan geliyordu. 1970’lerin başında istiridye aramak için denizin dibini arayan Cinmar gemisi Virginia açıklarında bir mastodon iskeletinin parçaları ile eski bir taş alete takıldı ve günyüzüne çıkardı. Mastodon iskeleti 22,000 yıldan önceye tarihleniyordu ve uzmanlar üstünde radyokarbon testi uygulanamayan taş bıçağın da aynı zaman tarihlendiğini farz etti.
Missouri Üniversitesi’nden Michael O’Brien “20 yıldır buz köprüsü teorisinin destekçileri, Chesapeake’de bulunana benzer Kuzey Amerika taş bıçakları ile batı Avrupa’daki Solutrean insanlarının arkasında bıraktığı taş bıçakları arasında benzerliklere dikkat çekti. Fakat Solutrean kültürünün günümüzden 22,000 ila 17,000 yıl önce başladığını biliyoruz. Bu tarih de buzul köprüsü teorisyenlerinin, Solutreanların Kuzey Amerika’da yaşadığına kanıt olarak gösterdikleri Kuzey Amerika tarihlerden daha sonra. Buna Cinmar mastodonunun tarihi de dahil” diyor.
İlk Elden Kaynak Yok
O’Brien’ın öğrencileri Metin Eren ve Matthew Boulanger ayrıca, mastodon kemikleri taş bıçağı bulan Cinmar gemisinin mürettabına ait ilk elden anlatımların eksikliğine dikkat çekiyor. Bütün yayınlanmış anlatımlar ilk olarak Solutean teorisini destekleyenler tarafından yazılmış. Geminin kaptanıyla yapılan telefon görüşmesine göre kaptan suyun derinliğine özellikle dikkat etmiş ve bu alanı seyir haritası üzerinde belirtmiş.
“Telefon görüşmesi Cinmar kaptanının ayrıntılı notlar aldığını belirtse de, araştırmacılar bu haritalara baktıklarını hiç belirtmemiş. Dahası, kaptanlar okyanus tabanında karşılaştıkları engelleri kaydettikleri bir “takılma raporu” tutarlar. Chesapeake Koyu’ndan ve bub u olayın gerçekleşmiş olabileceği zaman diliminden sayısız raporu inceledik ama hikayeyi doğrulayan hiçbirşey bulamadık. En meşhur takılmalardan biri olan mastodon olayı bile bildirilmemiş” diyor O’Brien.
Buzul Köprüsü Teorisindeki Tutarsızlıklar
Bulunan taş aletin tarihini, keşfini ve 40 yıldır bulunduğu yeri araştırırken ekip ayrıca geminin kökeni ve mülkiyeti hakkında da tutarsızlıklarla karşılaştı. Ekip Cinmar’ın fotoğraflarındaki uyuşmazlıkların, geminin boyutu ve monte edildiği yer hakkındaki bilgilerin hep buzul teorisi hakkındaki çelişkileri gösterdiğini düşünüyor.
“Bütün bu kusurlar düzeltilmeden, bu buluntuyu Kuzey Amerika’nın yerleşilmesiyle ilgili bir kanıt olarak kabul etmek için bir neden yok” diyor O’Brien.
Kısa bir zaman önce yayınlanan araştırma şu linkte bulunabilir.
University of Missouri-Columbia
You must be logged in to post a comment Login