Hasankeyf’te Yıkım Yapılırken Yeni Eserler Çıkıyor

Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan 12.000 yıllık Hasankeyf’te süren yıkım çalışmalarında, Roma ve Selçuklu dönemine ait kalıntılar bulundu.

Hasankeyf’te süren yıkım çalışmaları. C: Sertaç Kayar

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hasankeyf’in Nisan ayına kadar tamamen Ilısu Baraj suyunun altında kalacağı söyleniyor. Yüzlerce tarihi eserin olduğu antik ilçeden Zeynel Bey Türbesi dışında, Eyyubi Camii, El Rızk Camii ve Artuklu Hamamı da taşındı.

Sputnik’ten Sertaç Kayar’ın haberine göre, Batman’ın Hasankeyf İlçesi’nde yürütülen yıkım çalışmaları sırasında rastlanan yeni eserlerin ortaya çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

(Hasankeyf Sular Altında Bırakılıyor)

Eyyubi meliki Ebu’l Mefahir Süleyman tarafından 610 yıl önce Dicle Nehri kıyısında yapılan El Rızık Camii’nin kalan 1700 tonluk gövde kısmının Kültürel Park’a taşınması için 150 yıllık çarşı yıkıldı.

Yıkılan çarşının altından ise yeni tarihi yapılar ortaya çıktı. El Rızık Camii’nin gövde kısmının taşınacağı yol güzergahında bulunması nedeniyle yıkılan 50 iş yerinin bulunduğu tarihi çarşının altından Selçuklu döneminde inşa edildiği tahmin edilen hamam ve medrese bulundu.

Zeynel Bey Türbesi. C: Hatice Kamer

Roma yapıları ortaya çıktı

Yıkım çalışmaları sürerken bu kez yer altında Roma dönemine ait olduğu belirtilen yapıtlara rastlandı. Eserlerin bulunmasının ardından Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü görevlileri tarihi yapıtların bulunduğu bölgede inceleme başlattı.

Gün yüzüne çıkan eserlerin belgelenmesinin ardından El Rızık Camii’nin kalan 1700 tonluk gövde kısmının yeni Hasankeyf yerleşim yerinde kurulan Kültürel Park’a taşınmasına başlanacak.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login