Tripolis Antik Kenti’nde Anıtsal Çeşme Bulundu

Denizli’deki Tripolis Antik Kenti’ndeki kazılarda, MS 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen anıtsal çeşme ortaya çıkarıldı.

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti kazılarında milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen anıtsal çeşme bulundu.

Tripolis Antik Kenti’nde, kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman ve 40 kişilik ekip yedi yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

(Tripolis Antik Kenti’nde 45 Metrelik Sokak Bulundu)

Duman, çalışmalarda geçmiş dönemlerde meydana gelen deprem ve erozyonla oluşan toprağı temizlediklerini belirtiyor.

32 metrelik anıtsal çeşme

Antik kentte bu yıl yapılan kazı çalışmalarında, kentin merkezi konumunda yer alan ve mükemmel seviyede korunmuş 32 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde ‘U’ planlı anıtsal çeşme bulundu.

Çeşmenin antik dönemin dinsel inançları doğrultusunda kentte tapınım gören çeşitli tanrı ve tanrıçaların yanı sıra dönemin önemli yöneticilerinin ve eşlerinin heykelleriyle süslendiği anlaşıldı.

İmparator Hadrianus onuruna yapılmış

Doç. Dr. Bahadır Duman çeşmenin 2. yüzyıla tarihlendiğini ve çeşme alanında mermer, granit ve traverten sütunların olduğunu söyledi.

Duman, “Çeşmenin, Roma İmparatoru Hadrianus onuruna yapılmış olduğunu ele geçirilen yazıtlar dahilinde düşünüyoruz. Çeşme, imparator adına yapıldığı için farklı coğrafyalardan taşlar getirilmiş. Bunlardan birisi de Mısır’ın Aswan ocaklarından geldiğini düşündüğümüz bir granit.” diyor.

Duman, yapının benzerinin çok olmaması nedeniyle de değerli bir buluntu olduğunu söylüyor.

“Bu anıtsal ve devasa büyüklükteki çeşme, sıcak yaz günlerinde kent sakinlerinin serinlemesine yardımcı olmuş ayrıca şehrin refah düzeyinin oldukça yüksek olduğunu göstermek için de çeşme ve diğer havuz gibi bölümlerinde zengin görünümlü taş süslemeciliği yapılmış. Böylece kente dışarıdan gelen kişilere, bu ihtişamlı yapı sayesinde kentin zenginliği anlatılmış.”


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login