Sivas’ta 750 Yıllık Gök Medrese Ziyarete Açılıyor

Sivas’ta, 1271 yılında yaptırılan Gök Medrese, uzun yıllar süren restorasyon çalışmalarının büyük bölümünün tamamlanmasından sonra ziyarete açıldı.

Gök Medrese, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırıldı. Adını üzerindeki gök mavisi renkteki çinilerden alıyor.

”Mavi Medrese” olarak da anılan 748 yıllık medresenin ayakta kalabilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğünün başlattığı kapsamlı restorasyonun büyük kısmı bitirildi.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, müze konseptinde olan Gök Medrese’nin 12.00-15.00 saatlerinde vatandaşların ziyaretine açıldığını anlatan söyledi.

“Burayı ziyarete açtık ancak ufak tefek rötuşlarımız, çini tamiratlarımız devam ediyor. Genel Müdürlükten gelen heyetle müze çalışması için altyapı hazırlanıyor. Müze ama sosyal faaliyetleri de içeren, irfan ve huzur toplantılarının, seminerlerin de yapılabileceği odalar, diğer müze envanterleri de yani elimizde bulunan teberrükat malzemelerinden teşhir ederek farklı bir müze algısı ve anlayışıyla hazırlanıyor.”

Çinileri asitle kazındı ve maviye boyandı iddiası

Anadolu’daki Selçuklu döneminin önemli eserlerinden 750 yıllık Sivas Gök Medrese’de yapılan restorasyonlar kapsamında, medresenin minarelerinde ve minare kaidesinde yer alan Selçuklu çinilerinin asitle temizlenerek yok olduğu, ardından çinilerin bulunduğu yerlerin maviye boyandığı iddia edilmişti.

(Selçuklu Çinileri Asitle Kazındı ve Maviye Boyandı)

Sanat tarihçisi Şennur Şentürk, çinilerin kötü restorasyon nedeniyle tamamen yok olduğunu belirtmişti.

Şentürk, “Zaman içinde bakımsızlık, kötü restorasyonlar nedeniyle de çiniler tamamen yok olmuş, en son da hâlâ sürmekte olan restorasyonda da bu alanlar asitle temizlenerek mavi boya ile boyanmış ve içler acısı bir görünüm almış” dedi ve onarımını çini restorasyonu yapan uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini, bünyesinde uzman restoratör bulundurmayan herhangi bir inşaat şirketinin böyle bir restorasyonu yapamayacağını da söyledi.


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login