Selanik Metro İnşaatında Arkeolojik Bulgular Çıktı

Yunanistan’ın Selanik şehrindeki metro inşaatında, altın çelenk ve yüzük, tanrıça Afrodit heykeli gibi olağanüstü eserlerden oluşan arkeolojik bulgular ortaya çıktı.

Hellenistik dönem bina temelleri, Selanik’teki Ayasofya İstasyonu’nda. C: Greek Ministry of Culture

Yunanistan’ın ikinci önemli kentinin caddeleri altında devam eden metro inşaatı, bulunan sayısız eser nedeniyle ertelendi. Şimdiye kadar arkeologlar, sikkelerden mücevherlere, mermer heykellere, amforalara, kandillere ve parfüm şişelerine kadar 300.000’den fazla eser ortaya çıkardı.

Söz konusu arkeolojik eserler, Konstantinopolis’ten sonra Bizans İmparatorluğu’ndaki en önemli kent olan antik kentin gelişen ticaret merkezi olan yerde bulundu.

(Karşılaştırmalı Marmaray Kazısı ve Roma Metro Kazısı)

Arkeologlar, metro şebekesinin inşası sırasında, villaların, dükkanların, atölyelerin ve erken bir Hıristiyan kilisesinin kalıntılarının yanı sıra, MS 6. yüzyılda Selanik’in kalbinden geçen taş döşeli bir yol (Decumanus Maximus) buldular.

Erken Bizans Amforaları, Demokratias İstasyonu. C: Greek Ministry of Culture

Bazıları zarif altın taç içeren, 5.000’den fazla mezar da ortaya çıkarıldı.

Attiko Metro şirketinin başkanı Yannis Mylopoulos, “Kazılar, Yunanistan’da son yılların en büyük arkeolojik projesi. Bulguların kalitesi ve sayısı gerçekten etkileyici. Selanik ve Makedonya tarihinin sürekliliğini ortaya koyuyor.” diyor.

Kazılarda aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit’in çeşitli heykelleri keşfedildi. Ayrıca Afrodit’in Eros’un önünde bir koltukta uzanırken betimlendiği mozaik de bulgular arasında.

Syntrivani İstasyonunda bulunan MÖ 4. yüzyılın sonlarına ait bir mezarlıktan çıkan altın taç. C: Greek Ministry of Culture

Selanik’teki eski eserler bölümü başkanı Dr. Polyxeni Adam-Veleni, “Şehir merkezinde Afrodit’i tasvir eden çok sayıda heykel bulunurken, Acheiropoietos Kilisesi (MS 5.yüzyıl Bizans kilisesi) etrafındaki alanda da birçok Afrodit heykeli ortaya çıktı.” diyor.

Prof Adam-Veleni, “MS 4. yüzyıldan kalma Afrodit heykellerinin bulunmuş olması, Selanik’in Geç Antik çağa kadar eski dinlerin güçlü bir kalesini oluşturduğunu gösteriyor.” diyor.

Selanik MÖ 4. yüzyılda kurulmuş ve Roma İmparatorluğu ve daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun önemli bir ticaret ve askeri merkezi haline gelmişti. 14. yüzyılda 100.000’den fazla nüfusu ile Ortaçağ’da da güçlü bir şehir olarak kaldı.

Selanik’teki Metro kazılarında bulunan Hellenistik dönem mezarlarından heykelcikler, mücevherler, seramik ve bronz vazolar. C: Greek Ministry of Culture

Trafik sıkışıklığını azaltmak ve şehirdeki hava kirliliğini azaltmak için tasarlanan yeni metro sistemi üzerinde çalışmalara 2006 yılında başlandı. 2012 yılında 18 istasyonun şebekesinin bitmiş olması gerekiyordu, ancak birçok arkeolojik kalıntının keşfi ile ilerleme durdu. Şimdi metronun önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi gerekiyor.

100 metre uzunluğundaki taş döşeli yol (Decumanus Maximus) yerinde kalacak ve ağın istasyonlarından biri olan Eleftherios Venizelos’a dahil edilecek.

Prof Mylopoulos, “İnsanlar metro istasyonuna girip çıkarken bu yolu görebilecekler ve hatta isterlerse aşağı inip yürüyebilecekler.” diyor.


The Telegraph. 21 Nisan 2019.

.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login