Balkanlardaki İlk Mağara Sanatı 30.000 Yıllık Olabilir

Arkeologlar, Balkan Yarımadası’nda bulunan Paleolitik figüratif mağara sanatının bilinen en eski örneğini buldu.

Hırvatistan’daki Romualdova mağarasında, bir dağ keçisi çiziminin yanı sıra çizgiler ve şekiller bulundu. C: A. Ruiz-Redondo

Dr Aitor Ruiz-Redondo ve meslektaşları, Balkanlarda 34.000 yıl önce yapılmış olabilecek resimleri incelemek için çalışmalar yaptı.

Söz konusu mağara sanatı ilk olarak 2010 yılında Hırvatistan’daki Romualdova Pecina’da (Romuald’s Mağarası) keşfedildiğinde, Istria Arkeoloji Müzesi Müdürü Darko Komšo, mağaranın derinliklerinde kırmızı renkteki kalıntıların varlığını fark etmişti.

(Güney Afrika’da Bilinen En Eski Çizim Bulundu)

Keşfin ardından, Dr. Ruiz-Redondo liderliğindeki ekip, resimlerin ve arkeolojik bağlamlarının detaylı bir analizini yaptı. Bu analizler, bizon, dağ keçisi ve iki olası antropomorfik figür de dahil olmak üzere birçok figüratif resmin tanımlanmasını sağladı ve sanat eserlerinin Paleolitik çağa tarihlendiğini doğruladı.

Ayrıca, bu resimlerin olduğu alanın alt kısmındaki toprakta yapılan kazılarda, birçok Paleolitik çağ kalıntısı keşfedildi: çakmaktaşı bir alet, sarı aşı boyası ve kömür parçaları.

Kasıtlı olarak kırık ve boyalı mağara oluşumlarının üzerinde pigment kalıntıları var. C: A. Ruiz-Redondo

Toprakta bulunan bu eserlere yapılan radyokarbon tarihlemesi, yaklaşık 17.000 yıllık önceye ait olduklarını gösterdi ve diğer dolaylı veriler, resimlerin daha da erken bir döneme tarihlendiğini gösterdi: yaklaşık 34.000-31.000 yıl öncesine.

Araştırmacılar, kaya sanatının kesin yaşını belirlemek için daha fazla araştırma yapılacağını belirtiyor.

(Bilinen En Eski Hayvan Çizimi Güneydoğu Asya’da Bulundu)

Bu keşif, Güneydoğu Avrupa’da şimdiye kadarki az sayıdaki Paleolitik sanat kayıtlarını genişletiyor. Ayrıca Romualdova Pecina’yı, bu bölgede figüratif Paleolitik kaya sanatının keşfedildiği ilk yer yapıyor.

Balkanlar’daki Paleolitik dönemden kalma kaya sanatının daha önceki tek örneği, Bosna-Hersek’teki Badanj arkeolojik alanıydı.

Doktora sonrası araştırmacı Aitor Ruiz-Redondo, “Bu bulgunun önemi dikkat çekici ve Hırvatistan ve Balkan Yarımadası’ndaki Paleolitik sanat anlayışına yeni bir ışık tutuyor. Ayrıca Avrupa çapında eşzamanlı gerçekleşen fenomenlerle ilişkisi konusunda yeni bilgiler veriyor.” diyor.


University of Southampton. 10 Nisan 2019.

Makale: Aitor Ruiz-Redondo, Darko Komšo, Diego Garate Maidagan, Oscar Moro-Abadía et al. 2019. Expanding the horizons of Palaeolithic rock art: the site of Romualdova Pećina. Antiquity.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login