Neandertaller hakkında bildiklerimizi yeniden yazmak zorunda kalabiliriz.
Neandertaller, uzun mesafe koşucusundan ziyade sürat koşucusuydu ve tundra benzeri ağaçsız alanlarda değil, ormanlık alanlarda yaşıyordu.
Neandertaller yaklaşık 40.000 yıl önce yok oldu. Bugüne kadar elde edilen kanıtlar, son buzul çağın soğuk ve sert koşullarına adapte olduklarını ve Neandertal fosil kalıntılarının sıklıkla mamut, yünlü gergedan, at ve ren geyiği gibi buzul çağındaki memelileriyle ilişkili olduğunu öne sürmüştü.
Ancak yeni bir analiz farklı bir bakış açısı öneriyor.
Araştırmayı yürüten John Stewart, “Fosillerin bulunduğu katmanlara daha yakından bakılması, Neandertallerin aslında daha sıcak, ormanlık ekolojilerle ilişkili hayvanlar ile aynı zamanlarda ve aynı yerlerde yaşadıklarını gösteriyor.” diyor.
(Uzun Mesafe Koşabilmek Cazip Erkek Genlerinin Evrimsel Göstergesi Olabilir)
John Stewart, “Böyle bir ortamda, kısa aralıklarla avlanmak daha fazla tercih edilir. Yani dayanıklılık koşusundan (sürek avı) çok, sürat koşusu gerekliydi.”
Bu sonuç, Neandertal genetik kodunda, günümüz sporcularında güç sporları performansına bağlı gen değişkenlerinin yüksek bir oranını bulan genetik bir analizle de desteklendi.
Araştırma ekibinden Yoan Diekmann, “Bu güçle ilişkili genetik varyantların çoğunluğunun, Neandertallerde tipik olarak bugünkü insanlardan daha yaygın olduğunu bulduk. Günümüz insanlarının uzun mesafe koşusuna adapte olduğu ve genellikle daha ince yapıları yansıttıkları biliniyor.” diyor.
Neandertaller, insan soyağacının modern insana giden dalından farklı bir dala aitler. Ancak ikisi binlerce yıl boyunca Avrupa’da bir arada yaşadı. Ayrıca Neandertaller, bugün yaşayan insanların ataları Afrika’dan göç etmeden çok daha önce Avrupa ve Asya’daydı.
(Maraton Koşusunun Antik Kökenleri)
Eskiden Neandertaller, insanlardan daha çok maymunlara benzeyen, aptal ve vahşi yaratıklar olarak düşünülüyordu. Ancak günümüzde, aletlerin ve silahların ustaca kullanımı, karmaşık sosyal yaşamları ve muhtemelen dil de dahil olmak üzere, erken modern insanlarla birçok ortak özelliği paylaştıkları biliniyor.
Bazı Neandertallerin ve erken modern insanların çiftleşerek melezleştiğine dair güçlü kanıtlar da var. Bugün yaşayan Avrupa ya da Asya kökenli insanların DNA’sının %1 ila %2’si Neandertallerden miras kaldı.
New Scientist. 29 Ocak 2019.
Makale: Stewart, J. R., García-Rodríguez, O., Knul, M. V., Sewell, L., Montgomery, H., Thomas, M. G., & Diekmann, Y. (2019). Palaeoecological and genetic evidence for Neanderthal power locomotion as an adaptation to a woodland environment. Quaternary Science Reviews.
You must be logged in to post a comment Login