Tutankamon’un Mezarının 10 Yıllık Restorasyonu Tamamlandı

Mısır’da firavun Tutankamon’un mezarının 10 yıl süren restorasyonu nihayet tamamlandı ve ziyaretçilere açıldı.

Mısırlı bir adam, Krallar Vadisi’ndeki yeni restore edilmiş Kral Tutankamon’un mezarına bakıyor.

Getty Conservation Institute (GCI) ve Mısır Eski Eserler Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, 3.000 yıllık mezarı süsleyen duvar resimlerinin sağlamlaştırılmasının yanı sıra, yeni bariyerler ve gelecekte gelebilecek hasarı azaltacak havalandırma sistemi eklendi.

Mısır’ın ünlü arkeoloğu Zahi Hawass, “Koruma ve konservasyon işlemleri, gelecek ve bu büyük medeniyetin sonsuza dek yaşaması için önemli.” diyor.

(Antik Mısır’ın En Genç Firavunu Tutankamon’un 4 Gizemi)

Tutankamon, Mısır’ın Yeni Krallığı döneminde, yaklaşık MÖ 1341 yılında doğdu. Bazen oğlan kral olarak adlandırılan firavun, 9 yaşında tahta geçti ve gençliğinin bir evresinde aniden öldü.

Mısırbilimci Howard Carter mezarı bozulmamış durumda 1922 yılında bulduğunda, Tutankamon’un mezarı dünyaca ünlendi.

Konservatörler ve arkeologlar, 2016 baharında Kral Tutankamon’un mezar odasındaki duvar resimlerinin konservasyon çalışmalarını tamamladı. C: J. Paul Getty Trust

Mısır’ın Krallar Vadisi’ndeki pek çok diğer kraliyet mezarı antik çağlarda yağmalanmışken, Tutankamon’un mezar odası, girişi engelleyen çamur ve kayalar sayesinde hiç el değmemiş olarak keşfedildi.

Carter’ın ekibi 10 yılını bu zengin mezardaki eserleri çıkararak geçirdi. Araştırmalarından sonra, site önemli bir turizm cazibe merkezi haline geldi.

(Tutankamon’un İlk Defa Açılan Hazinesi İncelendi)

Ancak ziyaretçiler, mezarın içindeki hassas ortamı tehdit eden nem ve karbondioksit seviyelerini artırmanın yanı sıra buraya toz taşıyorlar.

Mezardaki restorasyon çalışmaları, duvar resimlerinde bir mantar gibi büyümesinden korkulan gizemli kahverengi lekelerin araştırılmasını da içeriyordu.

Konservatörler, bu lekelerin mikrop olduğunu doğruladı, ancak uzun süre önce öldüklerini ve Carter 1922’de mezarı açtığından beri yayılmadıklarını söylediler. Dahası, mikroplar boya katmanına çoktan girmişti, bu nedenle resme zarar vermeden duvar resimlerinden çıkartılamadılar.

Mezar, Tutankamon’un mumyası da dahil olmak üzere orijinal eserlerinden bazılarını içeriyor.


Live Science. 23 Ocak 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login