Kleopatra ve Antonius’un Mezarı Sonunda Ortaya Çıkarılıyor

Güncelleme: Zahi Hawass yaptığı son açıklamada, Kleopatra’nın mezarının bulunduğuna ilişkin haberleri yalanladı. (Kleopatra’nın Mezarının Bulunduğu Haberi Yalanlandı)

Zahi Hawass’ın bildirdiğine göre Kleopatra ve Antonius’un uzun zamandır kayıp olan mezarı sonunda ortaya çıkıyor.

Kleopatra filminde Elizabeth Taylor. 1963.

Mısır’ın ünlü arkeolog Zahi Hawass, Palermo Konferansı’nda yaptığı açıklamada, söz konusu mezar bölgesinin İskenderiye’den 30 kilometre uzaklıktaki Taposiris Magna bölgesinde olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

MÖ 30 yılında 39 yaşında ölen Kleopatra, Roma İmparatorluğu’ndaki iktidar kavgalarının içinde kalan bir Mısır hükümdarıydı. Kleopatra’nın hikayesi ve ölümü popüler bir efsane oldu ve filmlerden çizgi romanlara popüler kültürün de bir parçası oldu.

(Efsanenin Aksine Kleopatra’yı Bir Yılan Öldürmüş Olamaz)

Romalı liderleri bile baştan çıkaran Kleopatra’nın yönetimi, o dönemdeki sevgilisi Marcus Antonius’dan farklıydı. Antonius Parth’lar tarafından yenilgiye uğratıldığında, Kleopatra Mısır’da kalıp dingin bir ortam yaratmaya çalışmıştı. Antonius Aktium Muharebesi’yle meşgulken Kleopatra yaklaşan tehlikeyi sezmiş ve donanmasıyla birlikte Mısır’a geri dönmüştü. 39 yaşında ölen Kleopatra’nın ölümü hakkında birçok rivayet olsa da, en bilinen ölüm hikayesi kendini bir yılana sokturarak intihar ettiğine dairdir. Bazı araştırmacılar da zehir içerek intihar ettiğini iddia ederler.

Siyah bazalttan yapılma bu Kleopatra heykeli, son Ptolemaois firavununun günümüze kalan az sayıda betimlemelerinden biri.

Hawass, “Yakında Antonius ve Kleopatra’nın mezarı bulmayı umuyorum. Onların aynı mezara gömüldüklerine inanıyorum. Mezarın tam yerini keşfetmek için çok yakınız ve doğru yoldayız. Tam olarak nerede kazmamız gerektiğini biliyoruz.” diyor.

Daha önce Matareya bölgesinde benzer bir şekilde, II Ramses dönemine tarihlenen antik bir kraliyet tören salonu keşfedilmişti.

(Antik Dünyanın En Güçlü 10 Kadını)

Tören salonu, özellikle 22. ve 23. hanedanların dönemleri olmak üzere üçüncü geçiş dönemine kadar uzanan yumuşak tuğlalı binaların ve ticari yerleşim alanlarının altında ortaya çıkarılmıştı. Keşfedilen salon zeminden 80 cm yüksekte bulunan kireçtaşı çinilerden oluşan 2,9 m × 1,9 m’lik dikdörtgen bir zemine sahipti.

Jubilee bayramı gibi kraliyet kutlamalarını yapmak için kullanılan salon, Yeni Krallık dönemine ait türünün ilk örneği olarak kabul ediliyor. Bu keşif, bu tür kutlamaların bu alanda Re Tapınağında gerçekleştiğini ortaya koydu. Salon, kraliyet kutlamalarına ev sahipliği yapan sarayın içinde keşfedildi.

Burada firavun II. Ramses dönemine tarihlenen üç inşaat aşamasını gösteren çok katlı bir binanın bir grup tuğla duvarı da ortaya çıkarıldı.


Egypt Today. 14 Ocak 2019.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login