Avusturya’da Osmanlı Savaş Devesi Bulundu

Avusturya’da 17. yüzyıla ait bir mahzende gerçekleştirilen kazılarda Osmanlı ordusuna ait tam bir deve iskeleti çıktı.  Devenin büyük ihtimalle ya orada bırakıldığı ya da 1683’te Viyana kuşatması sırasında Tulln şehrinde ticari amaçlı bir takasın parçası olduğu düşünülmekte.

Avrupa’da bulunan ilk tüm halde deve iskeleti olma özelliğini taşıyan deveye yapılan DNA analizleri, ordularda sıklıkla kullanılan tek hörgüçlü deve ile çift hörgüçlü devenin bir kırması olduğunu gösterdi. Kemiklerine yapılan incelemeler ise koşum takılarak sürüldüğüne dair izler taşımakta. PLOS One dergisinde yayınlanan deve iskeleti,  şehirde yeni bir alışveriş merkezi yapılması planlanan bir alanda yapılan arkeolojik kazıda bulundu.

Tamamen korunmuş iskelet antik ev atıklarının, testilerin, tabakların ve tavaların arasında bulundu. Araştırmacılar, Avrupa’da daha önce bulunan deve kemiklerinin Roma Dönemi’ne tarihlendiğini fakat tüm halde bulunmuş ilk deve iskeletinin bu olduğunu söylediler. Yapılan araştırmalar ise bulunan devenin annesinin tek hörgüçlü, babasının ise çift hörgüçlü olduğunu gösterdi.

Dönem içinde bu tür bir melez hayvanın oldukça normal olduğunu söyleyen araştırmacılar, daha dayanıklı ve ebeveynlerinden daha büyük olan melez hayvanları kontrol etmenin daha kolay olduğunu, bu yüzden orduda kullanıma elverişli olduklarını belirttiler.

Osmanlı’nın, 1683’te gerçekleşen Viyana kuşatması sırasında ordudaki develeri hem savaşmak için hem de taşıma işlemleri için kullandığı biliniyor.

Oldukça Değerli Bir Deveydi

İskelete yapılan incelemeler her ne kadar devenin sürüldüğüne dair izler taşısa da, hayvanın yük taşıma gibi işler yaptığına dair izler bulunamadı. Bu da deveye iyi bakıldığını ve oldukça değerli olduğunu gösteriyor.

Devenin Osmanlılar tarafından kuşatılmış fakat ele geçirilememiş bir yerde bulunmasını da ilginç bulduklarını söyleyen araştırmacılar, devenin Osmanlılar tarafından arkada bırakıldığını ya da takas amacıyla kullanıldığını düşünüyorlar.

bbc

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login