Bulgaristan’ın en dikkat çekici arkeolojik alanlarından bazılarını içeren bir haritada iki grubu birbirine karşı getiren “Arkeologlara Karşı Hazine Avcıları” adlı yeni bir masa oyunu, bir grup arkeolog tarafından geliştirildi.
Arkeolojik bölgeleri hedef alan hazine avcılığı, Bulgaristan’da yaygın bir suç ve ülkenin muazzam kültürel ve tarihi mirasına karşı korkunç bir etki yaratıyor.
Bulgaristan’da kaçak arkeolojik eser miktarının genellikle yılda milyonlarca Euro değerinde olduğu tahmin ediliyor.
Bulgaristan’daki arkeologlar, gerçek hayatta hazine avcılarından sık sık muzdarip oluyorlar; Bulgaristan’ın on binlerce arkeolojik, tarihi ve kültürel alanlarına yapılan yıkıcı tahribatlardan önce veya sonra kurtarılabileceklerini kurtarmaya çalışıyorlar.
(Antik Dönemden 16 Farklı Zar ve Masa Oyunu)
Ne yazık ki, Bulgaristan’daki hazine avı suçlarına karşı halkın hoşgörüsü oldukça yüksek olmaya devam ediyor, kolluk kuvvetleri yetersiz kalıyor ve çoğu zaman ilgili organize suç gruplarıyla işbirliği yaptıklarından şüpheleniliyor. Kırsal kesimdeki birçok insan hazine avcılığını, tam veya yarı zamanlı bir iş olarak görüyor.
“Arkeologlara karşı Hazine Avcıları” masa oyunu, Doç. Dr. Lyudmil Vagalinski tarafından yürütülen ve Bulgaristan’ın arkeolojisini ve kültürel mirasını destekleyen organizasyon; Archaeologia Bulgarica tarafından geliştirildi ve piyasaya sürüldü.
Örgütün “Arkeologlara Karşı Hazine Avcıları” masa oyununun piyasaya sürülmesiyle elde etmeyi umduğu hedefler, arkeolojiyi teşvik etmek, arkeolojik keşiflere ve faydalarına daha fazla kamuoyu yaratmak, kültürel turizmin gelişmesine yardımcı olmak ve en azından, hazine avcılığı için halkın hoşgörüsüzlüğünü teşvik etmek.
“Arkeologlara Karşı Hazine Avcıları” oyununun tahtası, başkent Sofya’da başlayan ve biten oyun alanını içeren bir Bulgaristan haritası.
Oyunda, ülkenin dört bir yanındaki Prehistorya, Antik Çağ ve Orta Çağ’dan, her yıl inanılmaz keşifler sağlayan toplam 14 gerçek ve oldukça büyük arkeolojik sit alanı bulunuyor.
Ayrıca, “Arkeologlara Karşı Hazine Avcıları” masa oyunu; 24 Antik Trakya mezar höyüğü(tümülüs), 4 laboratuvar, 4 polis memuru, 4 hazine avcısı çukuru, bir müze ve bir hapishane içeriyor.
Masa oyununda arkeologların amacı, onları çalarak bilgileri yok eden hazine avcılarından önce arkeolojik eserleri keşfetmek ve incelemek. Hazine avcılarının amacı ise, eserleri karaborsada satmak için arkeologlardan önce eserleri kaçırmak.
(Antik Dönemlerde Zarlar Adil Değildi)
Her bir eser dört bölümden oluşan bir bilmeceye bölünmüştür, böylece oyuncular, gerçek hayatta olduğu gibi eserleri parçalar halinde keşfeder. Oyuncular, arkeolojik alanlardan birine her ulaştığında bir eserin parçasını elde ederler.
Tüm parçaları birleştirilmiş bir eser, en fazla sayıda puanı taşır, ancak doğru birleştirilmezse, sahte sayılır ve ilgili oyuncuya puan kazandırmaz.
Yol boyunca, üç arkeolog ve üç hazine avcısından oluşan oyuncular, her biri 24 karttan oluşan iki desteden kart çekebilir. Oyuncular, Antik Trakya tümülüslerine geldiklerinde kart çekme hakkına sahip olur.
Ekipler aynı noktada çakışırsa, arkeologlar bir “güvenlik” kartı oynayabilirken, hazine avcıları bir “silah” kartı kullanabilir. (Eğer o kart ellerinde varsa)
Eğer şanslılarsa, oyuncular çok daha fazla eser parçasına ulaşmalarını sağlayan kürek, kazma, metal detektörü veya jeoradar kartları çekebilir.
Oyuncular, yol boyunca, hazine avcılarının kazdığı çukurlara düşebilir ya da polis devriyelerine yakalanabilir, laboratuvarlara eser bırakabilir veya çalabilir, hapishanede ya da müzede sıkışıp kalabilirler.
Oyununun mucitleri, oyundaki potansiyel çatışma durumlarının gerçek yaşam deneyimlerine dayandığına işaret ediyor ve iyi ya da kötü insanların yenip yenemeyeceğinin belli olmadığını söylüyorlar.
Archaeology in Bulgaria. 14 Aralık 2018.
You must be logged in to post a comment Login