Altamura Adamı En Eski Neandertal DNA Örneğini Sağladı

İtalya’da çalışan araştırmacılar DNA örneği alınan Altamura Adamı’nın bir Neandertal olduğunu ortaya çıkardı. Altamura Adamı’nın kalıntılarının üstündeki kalsit parçaları da, kemiklerin 128,000 ile 187,000 yıllık olduğunu kanıtladı. Journal of Human Evolution’da (İnsan Evrimi Dergisi) yayınlanan makalede ekip, aldıkları küçük kemik parçası örneğini ve üstünde yapılan incelemeleri anlatıyor.

italya mağara 187,000 yıllık neanderthal

Altamura Adamı, mağara kaşifleri tarafından 1993’te güney İtalya’da bir mağarada keşfedilmişti. Altamura Adamı’nın kalıntıları onu çevreleyen kayaya gömülü, ve kalın bir kalsit tabakasıyla kaplı olarak mağarada duruyor. Ayrıca iskeletin sadece kafası ve omzunun bir bölümü görünür durumda. Kalıntılar, kireç açısından zengin bir karstik kuyuda bulunuyor.

İskeleti çıkarmanın onarılamaz hasara neden olacağı düşünüldüğü için kalıntılar 20 yıldan uzun bir süre in situ olarak mağarada kaldı. Bu da araştırmacıların sadece gözlemlerden yararlanabildiği anlamına geliyordu. Bu yüzden de iskeletin morfolojisi ve yaşı bir süredir tartışılıyordu.

Yeni araştırma, kalıntıların Avrupa’da 200,000 ila 400,000 yıl önce yaygınca yaşamış olan, Homo cinsine mensup arkaik bir Neandertale ait olduğunu kanıtlıyor. Araştırma 6 yıl önce, omuz kemiğinden küçük bir parça ile sarkıtlardan bir parçanın örnek olarak alınıp incelenmesiyle başladı.

italya mağara 187,000 yıllık neanderthal

Uranyum-toryum tarihlendirmesi iskeletin çevresindeki sarkıtlardan alınan kalsitin 172,000 ila 130,000 yıl önce oluştuğunu ortaya koydu. Bu tarihlendirme sonucuyla birlikte, iskeletten alınan DNA örnekleri de bir Neandertalden alınan en eski DNA örnekleri oldu.

Altamura Adamı’nın bir kuyuya düşüp sıkıştığı, ve bu yüzden böyle tuhaf bir yerde bulunduğu düşünülüyor. Adamın kuyuda açlıktan ya da susuzluktan öldüğü tahmin ediliyor.

Araştırmacılar şimdi DNA üstünde testler yapıp, DNA dizisinin çözülüp çözülemeyeceğini görmek istiyor. Araştırmacılar, eğer DNA dizisi çıkarılabilirse, hominidlerin evrimi ve Neandertallerin erken tarihi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarılabileceği konusunda umutlu.

Phys.Org

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login