Neandertaller Avrupa’da ve Batı Asya’da günümüzden önce 230.000 ila 28.000 yılları arasında yaşadılar. Bu süre içinde son birkaç bin yıllarını Homo sapienslerle yani modern insanlarla aynı dünyada yaşadılar. Daha sonra ise hakkında hala tartışılan ve bilinmeyen bir nedenden ötürü nesilleri tükendi.
20. yüzyıl boyunca kazılan La Ferrassie’deki arkeolojik alanda, fetüsten çok iyi korunmuş yetişkin iskeletine kadar yedi adet neandertal iskeleti bulundu. Bu alanda 1970 ila 1973 yılları arasında bulunan iskeletlerden biri de, “La Ferrassie 8” olarak adlandırılan 2 yaşındaki bir neandertal bebeğine ait. Bu keşiften yaklaşık 40 yıl sonra, bu bebeğin kalıntılarının nesli tükenmiş neandertallerin anatomisi hakkında yeni bilgiler sunabileceği ortaya çıktı.
Araştırma, Paris’te yer alan Doğa Tarihi Müzesi’nde başladı. “La Ferrassie” adlı bebeğe ait 47 adet kemik bir araya toplanarak incelemeye alındı. Kafatası, çene, omurgalar ve el parmak kemikleri keşfedildi.
Kalıntılar arasında oldukça iyi korunan bir sol temporal kemik ve onun içinde de bir işitsel kemikçik yani tam bir üzengi kemiği bulundu. Sanal üç boyutlu rekonstrüksiyon teknikleri, bu işitsel kemikçiği neredeyse baştan yaratabildi ve incelenmeye uygun hale getirdi.
Bu üzengi kemiği, bizim türümüz ve neandertaller arasındaki morfolojik farkları belgeleyen en önemli ve en bütün olarak bulunmuşu olarak görülüyor. Araştırmacı Asier Gómez-Olivencia, “Henüz neandertallerdeki bu morfolojik farklar ve işitme ilişkisini bilmiyoruz. Bu gelecek için yeni bir zorluk yaratacaktır.” dedi.
Neandertal bebeğinin yeni kalıntıları hakkındaki bu çalışma, İnsan Evrimi dergisinde yayımlandı ve Paris’ten ve Bordeaux’tan araştırmacıların katılımıyla oluşturuldu.
You must be logged in to post a comment Login